53 indice2
+31
Calin
Ionescu D.
Gica U.
BMC
pitic dorian
ion radulescu
robi
Dan Grecu
DON CARLOS
ionescu maria
costel
G.G
topcamelia
Dragos
marsinel
Marcu A
cris
cornelia
tn55
Maxim
popescu nicolae jr
alecu t
Marian Preda
SPEEDY G.
Dan Voicu
fredz
viovioleta
Admin
Dan Bita
panchios
magduuu
35 participanți
Pagina 10 din 11
Pagina 10 din 11 • 1, 2, 3 ... , 9, 10, 11
Re: 53 indice2
Rezumarea primului mesaj :
Va dura reaprobarea ei? Sau legea in sine va dainui secole? Ma intreb cit isi vor mai bate joc de noi...poate pina vine iar boc sa taie,macar sa aiba ce...
Va dura reaprobarea ei? Sau legea in sine va dainui secole? Ma intreb cit isi vor mai bate joc de noi...poate pina vine iar boc sa taie,macar sa aiba ce...
alecu t- Mesaje : 223
Data de inscriere : 08/05/2014
Foarte corect d le admin
Eu pe data de 25 am sa ma duc LA casa de pensii sa vad despre ce e vorba sa depun o cerere (fie vorba intre noi pierd 500 lei pe zi)
PS
Despre media de venit de mai sus o stiu din surse ; fiul unui fost coleg e pilot. De LA el este informatia
Eu o consider o sursa sigura
====================
Nu pot sa cred. Si eu am cunostinte, ca doar acolo am lucrat, dar nu pot spune ca un pilot are acces la astfel de date. Da, poate sa spuna ceva in legatura cu venitul propriu, dar nu o medie a mai multor persoane.
Eu pe data de 25 am sa ma duc LA casa de pensii sa vad despre ce e vorba sa depun o cerere (fie vorba intre noi pierd 500 lei pe zi)
PS
Despre media de venit de mai sus o stiu din surse ; fiul unui fost coleg e pilot. De LA el este informatia
Eu o consider o sursa sigura
====================
Nu pot sa cred. Si eu am cunostinte, ca doar acolo am lucrat, dar nu pot spune ca un pilot are acces la astfel de date. Da, poate sa spuna ceva in legatura cu venitul propriu, dar nu o medie a mai multor persoane.
popescu nicolae jr- Mesaje : 124
Data de inscriere : 19/02/2014
D le Alecu nu o spun cu rautate Ne bucuram cand castigam LA loto sau poker
Cand ne primim pensia furata nu putem spune CE ati scris mai sus
AtI avut un rol important pe forum cu pesimismul d voastra care nu ne a last sa ne ia valul
Inca o data repet nu o spun cu rautate
Cand ne primim pensia furata nu putem spune CE ati scris mai sus
AtI avut un rol important pe forum cu pesimismul d voastra care nu ne a last sa ne ia valul
Inca o data repet nu o spun cu rautate
Din data de 23 aprilie am informatia
Nu pot dovedi aceste date,de aceea nu le am postat
Dar eu daca acum as zbura as stii cat castig pe luna ...deci se poate calcula
===============
Repet:
Un pilot are un venit, alt pilot are alt venit. Nu se poate calcula o medie cu un singur element.
Si atunci orice calcul este eronat. Si nu e bine sa inducem lumea in eroare. Iar la medie nu are acces oricine, chiar daca e vorba de un pilot. E bine sa ne obisnuim sa folosim date oficiale.
Si mai este un lucru. Cei activi isi pot calcula singuri pensia, insa noi, fostii pensionari, NU. Deci nu au nicio relevanta datele de mai sus.
Nu pot dovedi aceste date,de aceea nu le am postat
Dar eu daca acum as zbura as stii cat castig pe luna ...deci se poate calcula
===============
Repet:
Un pilot are un venit, alt pilot are alt venit. Nu se poate calcula o medie cu un singur element.
Si atunci orice calcul este eronat. Si nu e bine sa inducem lumea in eroare. Iar la medie nu are acces oricine, chiar daca e vorba de un pilot. E bine sa ne obisnuim sa folosim date oficiale.
Si mai este un lucru. Cei activi isi pot calcula singuri pensia, insa noi, fostii pensionari, NU. Deci nu au nicio relevanta datele de mai sus.
Multumesc pt "aprecieri" d-le Popescu Nicolae jr,insa nu am fost pesimist,doar am incercat sa vad dincolo de aparentele diferitelor declaratii oficiale sforaitoare si sa atrag atentia ca acestea sint simple cintece de sirena,fara acoperire practica...scepticismul meu are si o logica fireasca data fiind societatea in care traim...chiar si acum am anumite retineri si fata de cit timp le va lua pt norme si mai ales de ce anume vor contine aceste norme...as dori sa avem numai surprize placute in aceste norme,insa ceva ticaie cu bataie...dar hai sa fim pozitivi macar acum,normele pot fi si cele vechi cu foarte putine modificari...in favoarea noastra desigur!
Azi se pare ca s-a votat si legea grefierilor... Nu cred ca este Plx-404, aia este blocata din sept 2014,insa acolo apareau toate cat. cu legi speciale,chiar si noi! Interesant ca acea lege avea un singur articol:redarea pensiilor furate la fel ca in aug.2010 !! Acum ar fi interesant ce lege a grefierilor si ce contine a fost votata azi,d-nul Ponta zicea ca s-a reparat si ultima furaciune...sper sa nu aparem si noi cu totii in aceasta lege votata...
pt informare
legea grefierilor prevede aceleasi metode de calcul
cititi aici
http://www.cdep.ro/proiecte/2015/200/70/0/se329.pdf
plx270/2015
legea grefierilor prevede aceleasi metode de calcul
cititi aici
http://www.cdep.ro/proiecte/2015/200/70/0/se329.pdf
plx270/2015
Marcu A- Mesaje : 174
Data de inscriere : 23/08/2014
Chiar acum, astazi, 08.05.2015, ora 21:56:15, intr-o emisiune la Realitatea TV, s-a afirmat ca se discuta intens cu privire la mariri substantiale de venituri in aviatia romana. Un secretar de stat, nu am retinut cum il cheama, spunea ca se au in vedere mariri semnificative la Aeroclubul Roman. Imediat m-am gindit la colegii nostri pensionari loviti de micsorarea salariilor bugetarilor din 2010.
Legea 83/2015 nu prevede ca este obligatoriu sa se depuna cererea acum. Se poate depune oricind, chiar si dupa 12 luni de la marirea de salarii la Aeroclub.
In legatura cu normele, s-a afirmat ca saptamina viitoare vor fi gata.
Legea 83/2015 nu prevede ca este obligatoriu sa se depuna cererea acum. Se poate depune oricind, chiar si dupa 12 luni de la marirea de salarii la Aeroclub.
In legatura cu normele, s-a afirmat ca saptamina viitoare vor fi gata.
Multumim de info,d-nule Admin...putem stii cumva,cam ce contine proiectul normelor? Macar daca sunt surprize sau nu,se vehiculeaza sute de minuni pe net,care mai de care mai "atractive" de ti se face parul maciuca...Poate sint cele vechi si atunci ar fi ok!
Salariu de 22000•80%•16%=14784pensie
14784•12 luni •6 ani=1064448
Salariu marit cu 25% Devine 27500
27500•80%•16%=18480 pensie
18480•58 luni= 1071840
14784•12 luni •6 ani=1064448
Salariu marit cu 25% Devine 27500
27500•80%•16%=18480 pensie
18480•58 luni= 1071840
S-a format echipa care va elabora normele.Luni incepe lucrul.
In rest sint numai zvonuri.
In rest sint numai zvonuri.
Pe net a aparut o forma propusa de un grup ANAP a instructiunilor de aplicare a legii 83/2015 aberanta in care functiile la bord ale personalului navigannt au fost inlocuite cu cu calificarile persoanelor
care erau prin preajma ,adica in loc de piloti comandanti si piloti insrtructori au aparut piloti de receptie , piloti de acordare a calificarii . etc . Lucrul asta in afara ca este atcabil in instante ne fac sa ne gandim ca nu se stie daca vom lua pensia in iulie
care erau prin preajma ,adica in loc de piloti comandanti si piloti insrtructori au aparut piloti de receptie , piloti de acordare a calificarii . etc . Lucrul asta in afara ca este atcabil in instante ne fac sa ne gandim ca nu se stie daca vom lua pensia in iulie
fredz- Mesaje : 58
Data de inscriere : 04/12/2014
Aberatii sint cu duiumul aparute,dar in cazul pe care il relatati care-i treaba? Ce pierdem? Pilotii cdt.vor sta prin preajma cui? Portarilor? Orice este posibil,mai ales ca de pe ultima decizie (aia cu taierea) a disparut calificarea de pilot sau pers.nav,raminind doar grupa 1 de munca....acum poate va dispare si asta? A cerut cineva ca pe noile decizii care probabil se vor da,sa reapara calificarea care a avut-o fiecare ca pers.nav.inainte de mizeria pe care a facut-o boc?
Astazi 11.05.2015 mai spre seara o sa afisez o forma neoficiala si nici finala a normelor metodologice a l 83/2015.
Repet neoficiala si nici finala.
Repet neoficiala si nici finala.
MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI, MINISTERUL
PROTECŢIEI SOCIALE ŞI TRANSPORTURILOR
PERSOANELOR VÂRSTNICE
O R D I N
Nr. ............ din .....................
pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 83/2015 pentru completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România
Pentru îndeplinirea atribuţiilor ce revin Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice ca autoritate în stat în domeniul muncii, familie, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice şi Ministerului Transporturilor ca autoritate de stat în domeniul transporturilor,
În temeiul prevederilor Art. VI din Legea nr. 83/2015 pentru completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, ............................................................................................. , ale art. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 405/1993 privind înfiinţarea Autorităţii Aeronautice Civile Române, cu modificările ulterioare şi ale art. 5 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 367/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, cu modificările ulterioare,
Ministrul transporturilor şi Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, emite următorul
O R D I N:
Art. 1. – Se aprobă Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 83/2015 pentru completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. – Conţinutul articolelor de la nr. 11 la nr. 26, inclusiv, din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 223/2007, aprobate prin Ordinul nr. 1064 din 23.10.2007, se modifică astfel cum este precizat în ANEXA la prezentul ordin.
Art. 3. – Articolele de la nr. 1 la nr. 10, precum şi articolele de la nr. 27 la nr. 30 nu se modifică.
Art. 4. – Anexele nr. 1 – 3 care fac parte integrantă din normele menţionate la art. 2., se modifică astfel cum este precizat în Anexele nr. 1 – 3 ataşate la prezentul ordin.
Art. 5. – Prezentul ordin se aplică de către persoanele fizice şi juridice cărora le revin drepturi şi obligaţii care decurg din Legea nr. 223/2007 completată prin Legea nr. 83/2015 şi din prezentele norme.
Art. 3. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministerul muncii, familiei, Ministerul transporturilor
protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice Ioan RUS
Rovana PLUMB ANEXA
la Ordinul comun al
MT şi MMFPSPV
N O R M E M E T O D O L O G I C E
de aplicare a prevederilor
Legii nr. 83/2015 pentru completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România
Articolul 11
În sensul Legii, beneficiază de pensie de serviciu următoarele categorii de persoane, dacă au desfăşurat activitate ca personal aeronavigant:
piloţi, însoţitori de bord/membri ai echipajelor de cabină cu licenţă/atestat de membru al echipajului de cabină, paraşutişti şi personalul de inspecţie în zbor cu licenţă/atestat de membru al echipajului de cabină, care au vârsta de minimum 50 de ani şi au realizat o vechime de cel puţin 20 de ani;
navigatori, mecanici şi/sau ingineri de bord naviganţi, operatori radionaviganţi, ingineri de recepţie şi control aeronave şi ingineri de recepţie şi control mijloace PNA-TC, care au vârsta de minimum 52 de ani şi au realizat o vechime de cel puţin 25 de ani de activitate;
persoanele care îndeplinesc condiţiile prevăzute la lit. a) sau lit. b), după caz, şi care la data solicitării pensiei de serviciu nu mai deţin calitatea de personal aeronavigant;
personalul aeronavigant care, după data intrării în vigoare a Legii nr. 83/2015, îşi pierde total capacitatea de muncă din cauza unui incident sau accident de aviaţie, unei boli profesionale sau unei afecţiuni medicale dobândite ca urmare a activităţii de zbor, fără condiţie de vârstă sau vechime;
personalul aeronavigant care, înainte de data intrării în vigoare a Legii nr. 83/2015, şi-a pierdut total capacitatea de muncă din cauza unui incident sau accident de aviaţie, unei boli profesionale sau unei afecţiuni medicale dobândite ca urmare a activităţii de zbor, fără condiţie de vârstă sau vechime;
persoanele care au realizat o vechime de cel puţin 10 ani de activitate ca personal aeronavigant, care la data solicitării pensiei de serviciu deţin această calitate şi îndeplinesc condiţiile de vârstă prevăzute la art. 421 alin. (1) lit. a) sau lit. b) din Lege, după caz;
persoanele care au realizat o vechime de cel puţin 10 ani de activitate ca personal aeronavigant, care la data solicitării pensiei de serviciu nu mai deţin această calitate dar îndeplinesc condiţiile de vârstă prevăzute la art. 421 alin.(1) lit. a) sau lit. b) din Lege, după caz;
personalul aeronavigant care, la data intrării în vigoare a Legii nr. 83/2015, este pensionar pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii sau pensionar pentru pierderea totală a capacităţii de muncă, respectiv pensionar de invaliditate încadrat în gradul I sau II în sistemul public de pensii şi care îndeplineşte condiţiile prevăzute de Lege;
personalul aeronavigant din cadrul aviaţiei civile de transport aerian prevăzut la art.4 din Lege, a cărei funcţie nu mai există la data sau ulterior intrării în vigoare a Legii nr. 83/2015, datorită evoluţiei tehnicii aeronautice şi a concepţiei de exploatare la sol şi în zbor a aeronavelor civile sau modificarii legislatiei aplicabile la nivelul Uniunii Europene, care a realizat o vechime de cel puţin 10 ani de activitate ca personal aeronavigant şi îndeplineşte condiţiile de vârstă prevăzute la lit. b).
Articolul 12
(1) Pensia de serviciu se acordă la cererea persoanei îndreptăţite, a mandatarului desemnat de acesta prin procură specială, a tutorelui, a reprezentantului legal sau a curatorului acesteia.
(2) Cererea de înscriere la pensia de serviciu, însoţită de documentaţia necesară, se depune la casa teritorială de pensii din raza de domiciliul sau reşedinţă a solicitantul sau, după caz, mandatarul, tutorele, curatorul sau reprezentantul legal al acestuia.
(3) În vederea stabilirii pensiei de serviciu, dosarul de pensie trebuie să cuprindă următoarele documente:
cererea de acordare a pensiei de serviciu, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 1 la prezentele norme;
actele necesare stabilirii pensiei potrivit legislaţiei privind sistemul public de pensii sau, după caz, copia ultimei decizii de pensionare sau talonul de pensie;
adeverinţa-tip cu elementele necesare stabilirii pensiei de serviciu, respectiv vechimea totală în activitate în calitate de personal aeronavigant şi baza de calcul, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 2;
comunicarea emisă de AACR privind angajatorul indicat să emită adeverinţa-tip cu elementele necesare stabilirii pensiei de serviciu, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 3, după caz;
decizia asupra capacităţii de muncă care să certifice cauzele care au determinat pierderea totală a capacităţii de muncă, eliberată de medicul expert al asigurărilor sociale, după caz;
alte documente necesare stabilirii pensiei.
Articolul 13
(1) Adeverinţa-tip, prevăzută la art. 12 alin. (3) lit. c), cu elementele necesare stabilirii pensiei de serviciu, respectiv vechimea totală în activitate în calitate de personal aeronavigant şi baza de calcul privind media lunară a veniturilor totale brute realizate pe ultimele 12 luni, emisă şi calculată de angajator conform Legii, se solicită de persoana îndreptăţită, astfel:
a) de la angajatorul la care deţine sau a deţinut calitatea de personal aeronavigant;
b) în cazul în care angajatorul prevăzut la lit. a) nu mai există sau nu mai desfăşoară activităţi aeronautice civile de zbor, solicitarea pentru emiterea adeverinţei-tip se adresează unui alt angajator care are în exploatare un tip de aeronavă civilă cu greutatea maximă la decolare cea mai apropiată de aeronava civilă pe care persoana în cauză a deţinut ultima calificare şi licenţă/atestat de membru al echipajului de cabina şi are angajat personal aeronavigant.
c) pentru personalul aeronavigant pensionat anterior intrării în vigoare a Legii nr. 83/2015 şi care după pensionare a mai desfăşurat activităţi de zbor, adeverinţa-tip va fi emisă de angajatorulanterior deschiderii iniţiale a dreptului de pensie sau de angajatorul de la data depunerii cererii de acordare a pensiei de serviciu în baza Legii nr. 83/2015, la solicitarea persoanei îndreptăţite.
(2) Pentru obţinerea adeverinţei-tip de la un alt angajator, în conformitate cu alin. (1) lit. b), persoana în cauză va solicita AACR, în scris, anexând documente cu privire la ultima funcţie la bord şi tipul/clasa de aeronavă civilă pe care a deţinut ultima calificare şi licenţă/atestat de membru al echipajului de cabina, emiterea unei Comunicări al cărei model este prevăzut în Anexa nr. 3 şi care va cuprinde lista angajatorilor care pot elibera astfel de adeverinţe, precum şi funcţia la bord şi tipul/clasa de aeronavă civilă care vor sta la baza emiterii adeverinţei-tip. AACR va emite Comunicarea în maxim 5 zile lucrătoare de la solicitare, după verificarea datelor cuprinse în documentele depuse.
(3) În termen de 10 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentelor norme, AACR va solicita tuturor agentilor aeronautici(angajatorilor) care desfăşoară activităţi aeronautice civile de zbor cu sediul sau filiale în România, datele necesare privind tipurile/clasele de aeronave civile deţinute în exploatare şi funcţiile la bordul aeronavelor civile deţinute de personalul aeronavigant aflat în activitate, în vederea întocmirii bazei de date necesare eliberării Comunicări prevăzute la alin. (2). Toţi angajatorii vor transmite la AACR datele în termen de 10 zile lucrătoare de la data primirii solicitării şi, ulterior, în termen de 3 zile de la data apariţiei unei modificări a datelor respective.
(4) În situaţia în care, la data solicitării adeverinţei-tip, persoana în cauză nu este salariat la angajatorul căruia i s-a adresat solicitarea, aceasta va depune la angajatorul respectiv toate actele necesare determinării vechimii totale în activitate în calitate de personal aeronavigant.
Articolul 14
Angajatorii sunt obligaţi să elibereze documentele necesare acordării pensiei de serviciu, astfel:
în termen de 10 zile calendaristice de la data solicitării, în situaţia emiterii tuturor actelor necesare stabilirii pensiei din sistemul public de pensii şi a adeverinţei-tip necesară stabilirii pensiei de serviciu;
în termen de 5 zile calendaristice de la solicitare, în situaţia emiterii numai a adeverinţei-tip necesară stabilirii pensiei de serviciu.
Articolul 15
(1) Vechimea în activitate în calitate de personal aeronavigant, care se are în vedere la calculul pensiei de serviciu, reprezintă vechimea totală cumulată în activitate în această calitate, la toţi angajatorii persoane juridice sau fizice române, indiferent dacă aceasta reprezintă vechime întreruptă sau neîntreruptă. Vechimea totală în activitate se determină prin însumarea tuturor anilor, lunilor şi zilelor lucrate în calitate de personal aeronavigant, inclusiv perioada de studii şi pregătire necesare obţinerii p` rimei calificări şi licenţe în profesia de pilot, conform diplomei sau oricărui alt document care certifică absolvirea unei şcoli de specialitate.
(2) Vechimea totală în activitate ca personal aeronavigant, se determină pe baza oricăruia dintre următoarele documente:
a) carnetul de muncă în care sunt menţionate perioadele în care persoana în cauză a fost angajată şi remunerată pentru prestarea activităţilor aeronautice civile de zbor, potrivit art. 1 alin. (2);
b) Registrul general de evidenţă a salariaţilor înregistrat la autoritatea publică competentă, potrivit legii, si devenit document oficial.
c) înregistrările întocmite de angajatori privind evidenţa activităţii de zbor;
d) carnetul individual de zbor;
e) orice alte documente legale care fac dovada vechimii în activitate în calitate de personal aeronavigant, prezentate de persoana care solicită acordarea pensiei de serviciu.
(3) În cazul în care vechimea totală nu este menţionată în mod explicit în totalitate într-un singur document, angajatorul va cumula documentele prevăzute la alin. (2), în vederea calculării vechimii totale în activitate ca personal aeronavigant.
(4) În cazul în care angajatorul nu deţine suficiente documente justificative necesare stabilirii vechimii totale în activitate ca personal aeronavigant, acesta va solicita de la angajatorii anteriori ai persoanei în cauză sau de la AACR orice înscrisuri relevante care să conducă la stabilirea vechimii în activitate pentru perioadele respective.
Articolul 16
Vechimea totală în activitate în calitate de personal aeronavigant, determinată conform art. 15 alin. (1) de către angajatorul prevăzut la art.13, necesară deschiderii dreptului la pensia de serviciu prevăzută de Lege, se constituie din ani întregi, iar fracţiunea de an se neglijează.
Articolul 17
(1) Baza de calcul necesară pentru determinarea cuantumului pensiei de serviciu reprezintă:
media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare în baza Legii nr. 83/2015, de către persoanele care deţin calitatea de personal aeronavigant la data solicitării pensiei de serviciu;
b. media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare în baza Legii nr. 83/2015, de către tot personalul aeronavigant aflat în activitate, corespunzător ultimei funcţii/calificări/autorizări la bord deţinute de persoana în cauză pe tipul respectiv de aeronavă civilă, care îndeplineşte condiţiile de vechime prevăzute la art. 421 din Lege, în cazul persoanelor care nu mai deţin calitatea de personal aeronavigant la data solicitării pensiei de serviciu. În cazul în care tipul respectiv de aeronavă civilă nu se mai află în exploatare se va lua în calcul un alt tip de aeronavă civilă aflată în exploatare, cu greutatea maximă la decolare cea mai apropiată de aeronava civilă pe care persoana în cauză a deţinut ultima calificare şi licenţă/atestat de membru al echipajului de cabină.
c. media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare în baza Legii nr. 83/2015, calculată pentru pilotul comandant, în condiţiile de vârstă şi vechime ale solicitantului, corespunzător tipului de aeronavă civilă aflată în exploatare, cu greutatea maximă la decolare cea mai apropiată de aeronava civilă pe care persoana în cauză a deţinut ultima calificare şi licenţă, în cazul personalului aeronavigant din cadrul aviaţiei civile de transport aerian prevăzut la art . 11 lit. b), a cărui funcţie nu mai există la data intrării în vigoare a Legii nr. 83/2015,datorită evoluţiei tehnicii aeronautice şi a concepţiei de exploatare la sol şi în zbor a aeronavelor civile.
d. media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii la care a expirat documentul de certificare in baza caruia a desfasurat activitatea de zbor persoana ce va depune cererea de pensionare în baza Legii nr. 83/2015, în cazul personalului aeronavigant din cadrul aviaţiei civile de transport aerian prevăzut la art . 11 lit. b), a cărui funcţie nu va mai exista ulterior intrării în vigoare a Legii nr. 83/2015,
(2) Venitul total brut lunar realizat utilizat la stabilirea bazei de calcul a pensiei de serviciu reprezintă suma veniturilor prevăzute la art. 5 alin. (2). (3) Pentru persoanele care, in calitate de personal aeronavigant, deţin sau au deţinut funcţii de conducere baza de calcul va fi stabilită corespunzător prevederilor alin. (1) lit. b).
(4) Potrivit reglementărilor aeronautice în vigoare, funcţiile la bordul unei aeronave civile în sensul prevederilor Legii nr. 83/2015 art. 423, 427 lit. c) şi Art. IV alin. (3) sunt următoarele:
(i) copilot, pilot comandant, pilot comandant instructor, pilot comandant examinator
(ii) , însoţitor de bord/membru al echipajului de cabina cu licenta/atestat de membru al echipajului de cabina , însoţitor de bord şef de cabină/ /membru al echipajului de cabina sef de cabina cu licenta/atestat de membru al echipajului de cabina ,, însoţitor de bord instructor//membru al echipajului de cabina instructor cu licenta/atestat de membru al echipajului de cabina, insotitor de bord examinator/membru al echipajului de cabina examinator cu licenta/atestat de membru al echipajului de cabina
(iii) parasutist, parasutist instructor, parasutist examinator
(iv) inspector pentru inspectia in zbor a operatiunilor aeriene cu licenta/atestat de membru al echipajului de cabina (inspector pilotaj si inspector aeronautic pentru personalul de cabina),
(v) navigator, navigator instructor, navigator examinator
(vi) mecanic, mecanic instructor, mecanic examinator
(vii) inginer de bord naviganţ, inginer de bord naviganţ instructor, inginer de bord naviganţ examinator
(viii) operator radionaviganţ, operator radionaviganţ instructor, operator radionaviganţ examinator
(ix) inginer de recepţie şi control aeronave, ) inginer de recepţie şi control aeronave, instructor ) inginer de recepţie şi control aeronave examinator
(x) inginer de recepţie şi control mijloace PNA-TC, inginer de recepţie şi control mijloace PNA-TC instructor , inginer de recepţie şi control mijloace PNA-TC eaminator ,.
Articolul 18
(1) Cuantumul pensiei de serviciu se calculează prin aplicarea procentului de 80% asupra bazei de calcul determinată conform prevederilor art.17.
(2) Pentru fiecare an complet care depăşeşte vechimea minimă în activitate prevăzută la art. 421 alin. (1) din Lege, se adaugă la cuantumul pensiei de serviciu câte 1% din media veniturilor totale brute, fără a depăşi 100% din baza de calcul.
(3) Cuantumul pensiei de serviciu se diminuează cu câte 2% pentru fiecare an care lipseşte din vechimea minimă în activitate prevăzută la art. 421 alin. (1) din Lege şi va fi aplicat la baza de calcul.
(4) În situaţia persoanelor prevăzute la art. 427 lit. a) şi art. II alin. (1) din Lege, pensia de serviciu reprezintă 80% din baza de calcul determinată conform prevederilor art. 17, indiferent dacă vechimea realizată ca personal aeronavigant este mai mică sau egală cu cea prevăzută la art. 421 alin. (1) din Lege.
(5) Majorarea prevăzută la art. 422 alin. (3) din Lege se aplică şi pensiei de serviciu calculată în condiţiile alin. (4), dacă vechimea realizată în calitate de personal aeronavigant este mai mare de 20 de ani, sau, după caz, 25 de ani.
(6) În situaţia persoanelor prevăzute la art. III din Lege cuantumul pensiei de serviciu reprezintă 50% din cuantumul pensiei de serviciu calculată pentru pilotul comandant, în condiţiile de vârstă şi vechime ale solicitantului, corespunzător tipului de aeronavă civilă aflată în exploatare, cu greutatea maximă la decolare cea mai apropiată de aeronava civilă pe care persoanele în cauză au deţinut ultima calificare şi licenţă.
(7) În situaţia persoanelor prevăzute la art. 421 alin. (1), b) din Legea 83/2015, alttele decat cele prevazute la art.III din Legea 83/2015, cuantumul pensiei de serviciu se calculeaza conform art.18, alin.(1), alin.(2), alin.(3), alin.(4), alin.(5) si alin.(6)..
Articolul 19
(1) Pentru personalul aeronavigant prevăzut la art. 427 lit. a) şi art. II alin. (1) din Lege, odată cu pensia de serviciu se stabileşte pensia de invaliditate, sau, după caz, pensia pentru limită de vârstă din sistemul public, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii.
(2) În situaţia persoanelor de la alin. (1) care nu îndeplinesc condiţiile de acordare a pensiei de invaliditate sau, după caz, a pensiei pentru limită de vârstă din sistemul public, pensia de serviciu se suportă integral din bugetul de stat.
Articolul 20
Drepturile de pensie de serviciu stabilite conform dispoziţiilor Legii se acordă şi se plătesc având în vedere termenele reglementate de aceasta, coroborate cu cele prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii, astfel:
începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea de acordare a pensiei de serviciu;
de la data încetării plăţii indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, pentru personalul aeronavigant care îşi pierde total capacitatea de muncă din cauza unui incident sau accident de aviaţie, unei boli profesionale sau unei afecţiuni medicale dobândite ca urmare a activităţii de zbor fără a se ţine cont de vârsta şi vechimea în muncă ale acestuia, dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale asupra capacităţii de muncă, în situaţia pensiei de invaliditate acordate persoanei care, la data emiterii deciziei medicale, are calitatea de asigurat;
de la data depunerii cererii de acordare a pensiei de serviciu, pentru personalul aeronavigant aflat în situaţia menţionată la lit. b), dacă cererea a fost înregistrată cu depăşirea termenului prevăzut la lit. b).
Articolul 21
Drepturile de pensie de urmaş stabilite ca urmare a opţiunii de trecere de la pensia proprie din sistemul public de pensii la pensia de urmaş stabilită din pensia de serviciu a titularului, se cuvin şi se plătesc începând cu luna următoare depunerii cererii.
Articolul 22
(1) Personalul aeronavigant care se pensionează din cauza pierderii totale a capacităţii de muncă şi care necesită îngrijire sau supraveghere permanentă din partea altei persoane, beneficiază, pe lângă pensia de serviciu de o singură indemnizaţie de însoţitor, în cuantumul prevăzut de legislaţia privind sistemul public de pensii.
(2) În situaţia persoanelor prevăzute la alin. (1), care nu îndeplinesc şi condiţiile pentru acordarea pensiei de invaliditate gradul I din sistemul public de pensii, indemnizaţia de însoţitor se suportă integral din bugetul de stat.
Articolul 23
(1) Odată cu stabilirea pensiei de serviciu se stabileşte şi pensia pentru limită de vârstă potrivit legislaţiei sistemului public de pensii, considerându-se îndeplinite condiţiile necesare deschiderii dreptului la pensie.
(2) La determinarea punctajului mediu anual se are în vedere stagiul complet de cotizare corespunzător anului, respectiv lunii în care se deschide dreptul de pensie, potrivit legislaţiei privind sistemul public de pensii.
(3) Prevederile alin. (1) şi (2) nu se aplică persoanelor pensionate pentru limită de vârstă anterior datei intrării în vigoare a Legii nr. 83/2015.
(4) În cazul în care cuantumul pensiei de serviciu este mai mic decât cel al pensiei din sistemul public de pensii se acordă cuantumul cel mai avantajos.
(5) Partea din pensia de serviciu care depăşeşte nivelul pensiei din sistemul public de pensii se suportă din bugetul de stat.
Articolul 24
(1) Stabilirea, actualizarea şi plata pensiilor de serviciu, se efectuează de către casele teritoriale de pensii, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
(2) Actualizarea pensiei de serviciu se va face, din oficiu, în fiecare an, odată cu modificarea valorii punctului de pensie, cu procentul corespunzător ratei inflaţiei utilizat la stabilirea valorii punctului de pensie, conform legislaţiei privind sistemul public de pensii.
Articolul 25
Reglementările prevăzute de legislaţia privind pensiile din sistemul public de pensii, referitoare la modalităţile de stabilire şi plată, precum şi cele referitoare la modificarea, suspendarea, reluarea, încetarea, expertizarea, revizuirea, recuperarea sumelor încasate necuvenit şi jurisdicţia, se aplică, în completare, şi pensiei de serviciu prevăzută de Lege.
Articolul 26
Răspunderea pentru corectitudinea datelor cuprinse în documentele care stau la baza întocmirii dosarului de pensionare, a calcului pensiei de serviciu, precum şi pentru legalitatea tuturor documentelor emise, revine în exclusivitate emitenţilor.
Articolul 31
Anexele nr. 1 - 3 fac parte integrantă din prezentele norme.
Anexa nr. 1
la normele metodologice
Cerere pentru acordarea pensiei de serviciu conform
Legii nr. 83/2015 pentru completarea Legii nr. 223/2007
Nr. _______ din ______________
Către
CASA JUDEŢEANĂ/LOCALĂ DE PENSII ___________________________
Subsemnatul(a),________________________________________, domiciliat(ă) în localitatea ______________________, str.______________________, nr.___, bl.___, sc.___, et.___, ap.___, sect.___, judeţul_____________________, posesor al BI/CI seria___ nr.__________, eliberat de__________________, la data de______________, CNP: |__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|, născut la data de____________ în localitatea___________________, judeţul___________________, fiul (fiica) lui_____________________ şi al (a)_____________________, pensionar pentru*_______________________, prin decizia nr.* ___________________, solicit înscrierea la pensie de serviciu, conform Legii nr. 83/2015 pentru completarea Legii nr. 223/2007, în calitate de titular / urmaş, începând cu luna/data ________________.
În acest scop depun următoarele acte **:
□ - Adeverinţa-tip nr.______ din_________________, cu elementele necesare stabilirii pensiei de serviciu, eliberată de angajator în aplicarea prevederilor Legii***;
□ - Comunicarea nr.______ din_________________, emisă de Autoritatea Aeronautică Civilă Română privind angajatorul/angajatorii indicat/indicaţi să emită Adeverinţa-tip****;
□ - Decizia nr.______ din_________________, care certifică pierderea totală a capacităţii de muncă şi care să ateste cauzele care au determinat pierderea totală a capacităţii de muncă prevăzute de Lege;
□ - Decizia de pensie nr. __________din__________, sau talonul de pensie;
□ - Alte acte necesare stabilirii pensiei.
Între pensia din sistemul public pensii şi pensia de serviciu prevăzută de Legea nr. 223/2007, optez pentru pensia cea mai avantajoasă.
Data SEMNĂTURA,
___________________________ ___________________
* Se completează numai de către persoanele care la data solicitării pensiei de serviciu sunt pensionate pentru limită de vârstă sau de
invaliditate în sistemul public de pensii.
** Se completează şi se depun după caz.
*** Adeverinţa-tip întocmită conform modelului din anexa nr. 2.
**** Comunicarea întocmită conform modelului din anexa nr. 3.
Anexa nr. 2
la normele metodologice
Denumirea unităţii ...................................................................................
CUI ........................, Nr. ordine registrul comerţului ....................................
Sediul: Localitatea ....................................
str. .............................................. nr. .........
Judeţ/Sector ..............................................
Telefon/fax ...............................................
Nr. ................/...............................
ADEVERINŢĂ–TIP
pentru stabilirea pensiei de serviciu a personalului aeronavigant conform Legii nr. 83/2015 pentru completarea Legii nr.223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist
din aviaţia civilă din România
Adeverim prin prezenta că domnul/doamna _______________________________________, domiciliat(a) în localitatea_____________________, str.____________________, nr.___, bl.___, sc.___, et.___ ap.___, sectorul___, judeţul ______________, posesor al actului de identitate BI/CI seria____, nr.________, CNP:|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|, deţine/a deţinut calitatea de personal aeronautic civil navigant profesionist în categoria de*_____________________________, având funcţie/calificare/autorizare/certificare/atestare la bord de** ____________________________ _________________ se încadrează la art. 421 alin. (1) lit.***____ din Legea nr. 223/2007 cu modificările şi completările ulterioare şi solicită acordarea pensiei de serviciu, în calitate de titular/urmaş.
Ultima funcţie la bord deţinută este de __________________________________ pe aeronava civilă (tip/clasă) ___________________ cu greutatea maximă la decolare de _____________ .
Vârsta la data solicitării pensiei de serviciu (ani, luni) __________________ .
Vechimea totala în activitate în calitate de personal aeronautic civil navigant profesionist (ani întregi) la data de ________________
Media veniturilor totale brute utilizată la stabilirea pensiei de serviciu, pe perioada _______________ ________________ , conform Legii nr. 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007, (lei)
Certificăm corectitudinea şi legalitatea datelor înscrise în prezenta adeverinţă.
Conducătorul unităţii, Direcţia (Serviciul) cu atribuţii
_________________ de salarizare-personal,
Director (Şef serviciu),
Anexa nr. 3
la normele metodologice
Autoritatea Aeronautică Civilă Română
CUI ........................, Nr. ordine registrul comerţului ....................................
Nr. .............../..............................
C O M U N I C A R E
privind angajatorul/angajatorii indicat/indicaţi să emită Adeverinţa-tip
prevăzută în anexa nr. 2
Către
Domnul/doamna_________________________________________, domiciliat(ă) în localitatea ____________________, str._____________________, nr.____, bl.____, sc.____, et.____ ap. ____, sectorul ____, judeţul ______________________, posesor al actului de identitate BI/CI seria ____, nr. ____________, CNP: |__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|.
La solicitarea dvs. privind angajatorii care au în exploatare aeronave civile de tipul/clasa_________________________, cu greutate maximă la decolare de ____________, pe care aţi deţinut ultima funcţie la bord de _________________________________ conform ultimei licenţe/calificări/autorizări/cerificări/atestări obţinute, certificăm faptul că angajatorul/angajatorii ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ deţine/deţin în exploatare aeronave civile de tipul/clasa________________________, cu greutatea maximă la decolare de______________, fiind aeronava cu greutatea maximă la decolare cea mai apropiată de aeronava civilă pe care dvs. aţi deţinut ultima calificare şi licenţă/atestat de membru al echipajului de cabina.
Va rugăm să vă adresaţi angajatorului/unui angajator mai sus menţionat care va elibera Adeverinţa-tip prevăzută în anexa nr. 2, care cuprinde elementele necesare stabilirii pensiei de serviciu, conform Legii 223/2007 cu modificările şi completările ulterioare.
Certificăm corectitudinea şi legalitatea datelor înscrise în prezenta comunicare.
Conducătorul unităţii,
PROTECŢIEI SOCIALE ŞI TRANSPORTURILOR
PERSOANELOR VÂRSTNICE
O R D I N
Nr. ............ din .....................
pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 83/2015 pentru completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România
Pentru îndeplinirea atribuţiilor ce revin Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice ca autoritate în stat în domeniul muncii, familie, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice şi Ministerului Transporturilor ca autoritate de stat în domeniul transporturilor,
În temeiul prevederilor Art. VI din Legea nr. 83/2015 pentru completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, ............................................................................................. , ale art. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 405/1993 privind înfiinţarea Autorităţii Aeronautice Civile Române, cu modificările ulterioare şi ale art. 5 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 367/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, cu modificările ulterioare,
Ministrul transporturilor şi Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, emite următorul
O R D I N:
Art. 1. – Se aprobă Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 83/2015 pentru completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. – Conţinutul articolelor de la nr. 11 la nr. 26, inclusiv, din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 223/2007, aprobate prin Ordinul nr. 1064 din 23.10.2007, se modifică astfel cum este precizat în ANEXA la prezentul ordin.
Art. 3. – Articolele de la nr. 1 la nr. 10, precum şi articolele de la nr. 27 la nr. 30 nu se modifică.
Art. 4. – Anexele nr. 1 – 3 care fac parte integrantă din normele menţionate la art. 2., se modifică astfel cum este precizat în Anexele nr. 1 – 3 ataşate la prezentul ordin.
Art. 5. – Prezentul ordin se aplică de către persoanele fizice şi juridice cărora le revin drepturi şi obligaţii care decurg din Legea nr. 223/2007 completată prin Legea nr. 83/2015 şi din prezentele norme.
Art. 3. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministerul muncii, familiei, Ministerul transporturilor
protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice Ioan RUS
Rovana PLUMB ANEXA
la Ordinul comun al
MT şi MMFPSPV
N O R M E M E T O D O L O G I C E
de aplicare a prevederilor
Legii nr. 83/2015 pentru completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România
Articolul 11
În sensul Legii, beneficiază de pensie de serviciu următoarele categorii de persoane, dacă au desfăşurat activitate ca personal aeronavigant:
piloţi, însoţitori de bord/membri ai echipajelor de cabină cu licenţă/atestat de membru al echipajului de cabină, paraşutişti şi personalul de inspecţie în zbor cu licenţă/atestat de membru al echipajului de cabină, care au vârsta de minimum 50 de ani şi au realizat o vechime de cel puţin 20 de ani;
navigatori, mecanici şi/sau ingineri de bord naviganţi, operatori radionaviganţi, ingineri de recepţie şi control aeronave şi ingineri de recepţie şi control mijloace PNA-TC, care au vârsta de minimum 52 de ani şi au realizat o vechime de cel puţin 25 de ani de activitate;
persoanele care îndeplinesc condiţiile prevăzute la lit. a) sau lit. b), după caz, şi care la data solicitării pensiei de serviciu nu mai deţin calitatea de personal aeronavigant;
personalul aeronavigant care, după data intrării în vigoare a Legii nr. 83/2015, îşi pierde total capacitatea de muncă din cauza unui incident sau accident de aviaţie, unei boli profesionale sau unei afecţiuni medicale dobândite ca urmare a activităţii de zbor, fără condiţie de vârstă sau vechime;
personalul aeronavigant care, înainte de data intrării în vigoare a Legii nr. 83/2015, şi-a pierdut total capacitatea de muncă din cauza unui incident sau accident de aviaţie, unei boli profesionale sau unei afecţiuni medicale dobândite ca urmare a activităţii de zbor, fără condiţie de vârstă sau vechime;
persoanele care au realizat o vechime de cel puţin 10 ani de activitate ca personal aeronavigant, care la data solicitării pensiei de serviciu deţin această calitate şi îndeplinesc condiţiile de vârstă prevăzute la art. 421 alin. (1) lit. a) sau lit. b) din Lege, după caz;
persoanele care au realizat o vechime de cel puţin 10 ani de activitate ca personal aeronavigant, care la data solicitării pensiei de serviciu nu mai deţin această calitate dar îndeplinesc condiţiile de vârstă prevăzute la art. 421 alin.(1) lit. a) sau lit. b) din Lege, după caz;
personalul aeronavigant care, la data intrării în vigoare a Legii nr. 83/2015, este pensionar pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii sau pensionar pentru pierderea totală a capacităţii de muncă, respectiv pensionar de invaliditate încadrat în gradul I sau II în sistemul public de pensii şi care îndeplineşte condiţiile prevăzute de Lege;
personalul aeronavigant din cadrul aviaţiei civile de transport aerian prevăzut la art.4 din Lege, a cărei funcţie nu mai există la data sau ulterior intrării în vigoare a Legii nr. 83/2015, datorită evoluţiei tehnicii aeronautice şi a concepţiei de exploatare la sol şi în zbor a aeronavelor civile sau modificarii legislatiei aplicabile la nivelul Uniunii Europene, care a realizat o vechime de cel puţin 10 ani de activitate ca personal aeronavigant şi îndeplineşte condiţiile de vârstă prevăzute la lit. b).
Articolul 12
(1) Pensia de serviciu se acordă la cererea persoanei îndreptăţite, a mandatarului desemnat de acesta prin procură specială, a tutorelui, a reprezentantului legal sau a curatorului acesteia.
(2) Cererea de înscriere la pensia de serviciu, însoţită de documentaţia necesară, se depune la casa teritorială de pensii din raza de domiciliul sau reşedinţă a solicitantul sau, după caz, mandatarul, tutorele, curatorul sau reprezentantul legal al acestuia.
(3) În vederea stabilirii pensiei de serviciu, dosarul de pensie trebuie să cuprindă următoarele documente:
cererea de acordare a pensiei de serviciu, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 1 la prezentele norme;
actele necesare stabilirii pensiei potrivit legislaţiei privind sistemul public de pensii sau, după caz, copia ultimei decizii de pensionare sau talonul de pensie;
adeverinţa-tip cu elementele necesare stabilirii pensiei de serviciu, respectiv vechimea totală în activitate în calitate de personal aeronavigant şi baza de calcul, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 2;
comunicarea emisă de AACR privind angajatorul indicat să emită adeverinţa-tip cu elementele necesare stabilirii pensiei de serviciu, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 3, după caz;
decizia asupra capacităţii de muncă care să certifice cauzele care au determinat pierderea totală a capacităţii de muncă, eliberată de medicul expert al asigurărilor sociale, după caz;
alte documente necesare stabilirii pensiei.
Articolul 13
(1) Adeverinţa-tip, prevăzută la art. 12 alin. (3) lit. c), cu elementele necesare stabilirii pensiei de serviciu, respectiv vechimea totală în activitate în calitate de personal aeronavigant şi baza de calcul privind media lunară a veniturilor totale brute realizate pe ultimele 12 luni, emisă şi calculată de angajator conform Legii, se solicită de persoana îndreptăţită, astfel:
a) de la angajatorul la care deţine sau a deţinut calitatea de personal aeronavigant;
b) în cazul în care angajatorul prevăzut la lit. a) nu mai există sau nu mai desfăşoară activităţi aeronautice civile de zbor, solicitarea pentru emiterea adeverinţei-tip se adresează unui alt angajator care are în exploatare un tip de aeronavă civilă cu greutatea maximă la decolare cea mai apropiată de aeronava civilă pe care persoana în cauză a deţinut ultima calificare şi licenţă/atestat de membru al echipajului de cabina şi are angajat personal aeronavigant.
c) pentru personalul aeronavigant pensionat anterior intrării în vigoare a Legii nr. 83/2015 şi care după pensionare a mai desfăşurat activităţi de zbor, adeverinţa-tip va fi emisă de angajatorulanterior deschiderii iniţiale a dreptului de pensie sau de angajatorul de la data depunerii cererii de acordare a pensiei de serviciu în baza Legii nr. 83/2015, la solicitarea persoanei îndreptăţite.
(2) Pentru obţinerea adeverinţei-tip de la un alt angajator, în conformitate cu alin. (1) lit. b), persoana în cauză va solicita AACR, în scris, anexând documente cu privire la ultima funcţie la bord şi tipul/clasa de aeronavă civilă pe care a deţinut ultima calificare şi licenţă/atestat de membru al echipajului de cabina, emiterea unei Comunicări al cărei model este prevăzut în Anexa nr. 3 şi care va cuprinde lista angajatorilor care pot elibera astfel de adeverinţe, precum şi funcţia la bord şi tipul/clasa de aeronavă civilă care vor sta la baza emiterii adeverinţei-tip. AACR va emite Comunicarea în maxim 5 zile lucrătoare de la solicitare, după verificarea datelor cuprinse în documentele depuse.
(3) În termen de 10 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentelor norme, AACR va solicita tuturor agentilor aeronautici(angajatorilor) care desfăşoară activităţi aeronautice civile de zbor cu sediul sau filiale în România, datele necesare privind tipurile/clasele de aeronave civile deţinute în exploatare şi funcţiile la bordul aeronavelor civile deţinute de personalul aeronavigant aflat în activitate, în vederea întocmirii bazei de date necesare eliberării Comunicări prevăzute la alin. (2). Toţi angajatorii vor transmite la AACR datele în termen de 10 zile lucrătoare de la data primirii solicitării şi, ulterior, în termen de 3 zile de la data apariţiei unei modificări a datelor respective.
(4) În situaţia în care, la data solicitării adeverinţei-tip, persoana în cauză nu este salariat la angajatorul căruia i s-a adresat solicitarea, aceasta va depune la angajatorul respectiv toate actele necesare determinării vechimii totale în activitate în calitate de personal aeronavigant.
Articolul 14
Angajatorii sunt obligaţi să elibereze documentele necesare acordării pensiei de serviciu, astfel:
în termen de 10 zile calendaristice de la data solicitării, în situaţia emiterii tuturor actelor necesare stabilirii pensiei din sistemul public de pensii şi a adeverinţei-tip necesară stabilirii pensiei de serviciu;
în termen de 5 zile calendaristice de la solicitare, în situaţia emiterii numai a adeverinţei-tip necesară stabilirii pensiei de serviciu.
Articolul 15
(1) Vechimea în activitate în calitate de personal aeronavigant, care se are în vedere la calculul pensiei de serviciu, reprezintă vechimea totală cumulată în activitate în această calitate, la toţi angajatorii persoane juridice sau fizice române, indiferent dacă aceasta reprezintă vechime întreruptă sau neîntreruptă. Vechimea totală în activitate se determină prin însumarea tuturor anilor, lunilor şi zilelor lucrate în calitate de personal aeronavigant, inclusiv perioada de studii şi pregătire necesare obţinerii p` rimei calificări şi licenţe în profesia de pilot, conform diplomei sau oricărui alt document care certifică absolvirea unei şcoli de specialitate.
(2) Vechimea totală în activitate ca personal aeronavigant, se determină pe baza oricăruia dintre următoarele documente:
a) carnetul de muncă în care sunt menţionate perioadele în care persoana în cauză a fost angajată şi remunerată pentru prestarea activităţilor aeronautice civile de zbor, potrivit art. 1 alin. (2);
b) Registrul general de evidenţă a salariaţilor înregistrat la autoritatea publică competentă, potrivit legii, si devenit document oficial.
c) înregistrările întocmite de angajatori privind evidenţa activităţii de zbor;
d) carnetul individual de zbor;
e) orice alte documente legale care fac dovada vechimii în activitate în calitate de personal aeronavigant, prezentate de persoana care solicită acordarea pensiei de serviciu.
(3) În cazul în care vechimea totală nu este menţionată în mod explicit în totalitate într-un singur document, angajatorul va cumula documentele prevăzute la alin. (2), în vederea calculării vechimii totale în activitate ca personal aeronavigant.
(4) În cazul în care angajatorul nu deţine suficiente documente justificative necesare stabilirii vechimii totale în activitate ca personal aeronavigant, acesta va solicita de la angajatorii anteriori ai persoanei în cauză sau de la AACR orice înscrisuri relevante care să conducă la stabilirea vechimii în activitate pentru perioadele respective.
Articolul 16
Vechimea totală în activitate în calitate de personal aeronavigant, determinată conform art. 15 alin. (1) de către angajatorul prevăzut la art.13, necesară deschiderii dreptului la pensia de serviciu prevăzută de Lege, se constituie din ani întregi, iar fracţiunea de an se neglijează.
Articolul 17
(1) Baza de calcul necesară pentru determinarea cuantumului pensiei de serviciu reprezintă:
media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare în baza Legii nr. 83/2015, de către persoanele care deţin calitatea de personal aeronavigant la data solicitării pensiei de serviciu;
b. media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare în baza Legii nr. 83/2015, de către tot personalul aeronavigant aflat în activitate, corespunzător ultimei funcţii/calificări/autorizări la bord deţinute de persoana în cauză pe tipul respectiv de aeronavă civilă, care îndeplineşte condiţiile de vechime prevăzute la art. 421 din Lege, în cazul persoanelor care nu mai deţin calitatea de personal aeronavigant la data solicitării pensiei de serviciu. În cazul în care tipul respectiv de aeronavă civilă nu se mai află în exploatare se va lua în calcul un alt tip de aeronavă civilă aflată în exploatare, cu greutatea maximă la decolare cea mai apropiată de aeronava civilă pe care persoana în cauză a deţinut ultima calificare şi licenţă/atestat de membru al echipajului de cabină.
c. media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare în baza Legii nr. 83/2015, calculată pentru pilotul comandant, în condiţiile de vârstă şi vechime ale solicitantului, corespunzător tipului de aeronavă civilă aflată în exploatare, cu greutatea maximă la decolare cea mai apropiată de aeronava civilă pe care persoana în cauză a deţinut ultima calificare şi licenţă, în cazul personalului aeronavigant din cadrul aviaţiei civile de transport aerian prevăzut la art . 11 lit. b), a cărui funcţie nu mai există la data intrării în vigoare a Legii nr. 83/2015,datorită evoluţiei tehnicii aeronautice şi a concepţiei de exploatare la sol şi în zbor a aeronavelor civile.
d. media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii la care a expirat documentul de certificare in baza caruia a desfasurat activitatea de zbor persoana ce va depune cererea de pensionare în baza Legii nr. 83/2015, în cazul personalului aeronavigant din cadrul aviaţiei civile de transport aerian prevăzut la art . 11 lit. b), a cărui funcţie nu va mai exista ulterior intrării în vigoare a Legii nr. 83/2015,
(2) Venitul total brut lunar realizat utilizat la stabilirea bazei de calcul a pensiei de serviciu reprezintă suma veniturilor prevăzute la art. 5 alin. (2). (3) Pentru persoanele care, in calitate de personal aeronavigant, deţin sau au deţinut funcţii de conducere baza de calcul va fi stabilită corespunzător prevederilor alin. (1) lit. b).
(4) Potrivit reglementărilor aeronautice în vigoare, funcţiile la bordul unei aeronave civile în sensul prevederilor Legii nr. 83/2015 art. 423, 427 lit. c) şi Art. IV alin. (3) sunt următoarele:
(i) copilot, pilot comandant, pilot comandant instructor, pilot comandant examinator
(ii) , însoţitor de bord/membru al echipajului de cabina cu licenta/atestat de membru al echipajului de cabina , însoţitor de bord şef de cabină/ /membru al echipajului de cabina sef de cabina cu licenta/atestat de membru al echipajului de cabina ,, însoţitor de bord instructor//membru al echipajului de cabina instructor cu licenta/atestat de membru al echipajului de cabina, insotitor de bord examinator/membru al echipajului de cabina examinator cu licenta/atestat de membru al echipajului de cabina
(iii) parasutist, parasutist instructor, parasutist examinator
(iv) inspector pentru inspectia in zbor a operatiunilor aeriene cu licenta/atestat de membru al echipajului de cabina (inspector pilotaj si inspector aeronautic pentru personalul de cabina),
(v) navigator, navigator instructor, navigator examinator
(vi) mecanic, mecanic instructor, mecanic examinator
(vii) inginer de bord naviganţ, inginer de bord naviganţ instructor, inginer de bord naviganţ examinator
(viii) operator radionaviganţ, operator radionaviganţ instructor, operator radionaviganţ examinator
(ix) inginer de recepţie şi control aeronave, ) inginer de recepţie şi control aeronave, instructor ) inginer de recepţie şi control aeronave examinator
(x) inginer de recepţie şi control mijloace PNA-TC, inginer de recepţie şi control mijloace PNA-TC instructor , inginer de recepţie şi control mijloace PNA-TC eaminator ,.
Articolul 18
(1) Cuantumul pensiei de serviciu se calculează prin aplicarea procentului de 80% asupra bazei de calcul determinată conform prevederilor art.17.
(2) Pentru fiecare an complet care depăşeşte vechimea minimă în activitate prevăzută la art. 421 alin. (1) din Lege, se adaugă la cuantumul pensiei de serviciu câte 1% din media veniturilor totale brute, fără a depăşi 100% din baza de calcul.
(3) Cuantumul pensiei de serviciu se diminuează cu câte 2% pentru fiecare an care lipseşte din vechimea minimă în activitate prevăzută la art. 421 alin. (1) din Lege şi va fi aplicat la baza de calcul.
(4) În situaţia persoanelor prevăzute la art. 427 lit. a) şi art. II alin. (1) din Lege, pensia de serviciu reprezintă 80% din baza de calcul determinată conform prevederilor art. 17, indiferent dacă vechimea realizată ca personal aeronavigant este mai mică sau egală cu cea prevăzută la art. 421 alin. (1) din Lege.
(5) Majorarea prevăzută la art. 422 alin. (3) din Lege se aplică şi pensiei de serviciu calculată în condiţiile alin. (4), dacă vechimea realizată în calitate de personal aeronavigant este mai mare de 20 de ani, sau, după caz, 25 de ani.
(6) În situaţia persoanelor prevăzute la art. III din Lege cuantumul pensiei de serviciu reprezintă 50% din cuantumul pensiei de serviciu calculată pentru pilotul comandant, în condiţiile de vârstă şi vechime ale solicitantului, corespunzător tipului de aeronavă civilă aflată în exploatare, cu greutatea maximă la decolare cea mai apropiată de aeronava civilă pe care persoanele în cauză au deţinut ultima calificare şi licenţă.
(7) În situaţia persoanelor prevăzute la art. 421 alin. (1), b) din Legea 83/2015, alttele decat cele prevazute la art.III din Legea 83/2015, cuantumul pensiei de serviciu se calculeaza conform art.18, alin.(1), alin.(2), alin.(3), alin.(4), alin.(5) si alin.(6)..
Articolul 19
(1) Pentru personalul aeronavigant prevăzut la art. 427 lit. a) şi art. II alin. (1) din Lege, odată cu pensia de serviciu se stabileşte pensia de invaliditate, sau, după caz, pensia pentru limită de vârstă din sistemul public, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii.
(2) În situaţia persoanelor de la alin. (1) care nu îndeplinesc condiţiile de acordare a pensiei de invaliditate sau, după caz, a pensiei pentru limită de vârstă din sistemul public, pensia de serviciu se suportă integral din bugetul de stat.
Articolul 20
Drepturile de pensie de serviciu stabilite conform dispoziţiilor Legii se acordă şi se plătesc având în vedere termenele reglementate de aceasta, coroborate cu cele prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii, astfel:
începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea de acordare a pensiei de serviciu;
de la data încetării plăţii indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, pentru personalul aeronavigant care îşi pierde total capacitatea de muncă din cauza unui incident sau accident de aviaţie, unei boli profesionale sau unei afecţiuni medicale dobândite ca urmare a activităţii de zbor fără a se ţine cont de vârsta şi vechimea în muncă ale acestuia, dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale asupra capacităţii de muncă, în situaţia pensiei de invaliditate acordate persoanei care, la data emiterii deciziei medicale, are calitatea de asigurat;
de la data depunerii cererii de acordare a pensiei de serviciu, pentru personalul aeronavigant aflat în situaţia menţionată la lit. b), dacă cererea a fost înregistrată cu depăşirea termenului prevăzut la lit. b).
Articolul 21
Drepturile de pensie de urmaş stabilite ca urmare a opţiunii de trecere de la pensia proprie din sistemul public de pensii la pensia de urmaş stabilită din pensia de serviciu a titularului, se cuvin şi se plătesc începând cu luna următoare depunerii cererii.
Articolul 22
(1) Personalul aeronavigant care se pensionează din cauza pierderii totale a capacităţii de muncă şi care necesită îngrijire sau supraveghere permanentă din partea altei persoane, beneficiază, pe lângă pensia de serviciu de o singură indemnizaţie de însoţitor, în cuantumul prevăzut de legislaţia privind sistemul public de pensii.
(2) În situaţia persoanelor prevăzute la alin. (1), care nu îndeplinesc şi condiţiile pentru acordarea pensiei de invaliditate gradul I din sistemul public de pensii, indemnizaţia de însoţitor se suportă integral din bugetul de stat.
Articolul 23
(1) Odată cu stabilirea pensiei de serviciu se stabileşte şi pensia pentru limită de vârstă potrivit legislaţiei sistemului public de pensii, considerându-se îndeplinite condiţiile necesare deschiderii dreptului la pensie.
(2) La determinarea punctajului mediu anual se are în vedere stagiul complet de cotizare corespunzător anului, respectiv lunii în care se deschide dreptul de pensie, potrivit legislaţiei privind sistemul public de pensii.
(3) Prevederile alin. (1) şi (2) nu se aplică persoanelor pensionate pentru limită de vârstă anterior datei intrării în vigoare a Legii nr. 83/2015.
(4) În cazul în care cuantumul pensiei de serviciu este mai mic decât cel al pensiei din sistemul public de pensii se acordă cuantumul cel mai avantajos.
(5) Partea din pensia de serviciu care depăşeşte nivelul pensiei din sistemul public de pensii se suportă din bugetul de stat.
Articolul 24
(1) Stabilirea, actualizarea şi plata pensiilor de serviciu, se efectuează de către casele teritoriale de pensii, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
(2) Actualizarea pensiei de serviciu se va face, din oficiu, în fiecare an, odată cu modificarea valorii punctului de pensie, cu procentul corespunzător ratei inflaţiei utilizat la stabilirea valorii punctului de pensie, conform legislaţiei privind sistemul public de pensii.
Articolul 25
Reglementările prevăzute de legislaţia privind pensiile din sistemul public de pensii, referitoare la modalităţile de stabilire şi plată, precum şi cele referitoare la modificarea, suspendarea, reluarea, încetarea, expertizarea, revizuirea, recuperarea sumelor încasate necuvenit şi jurisdicţia, se aplică, în completare, şi pensiei de serviciu prevăzută de Lege.
Articolul 26
Răspunderea pentru corectitudinea datelor cuprinse în documentele care stau la baza întocmirii dosarului de pensionare, a calcului pensiei de serviciu, precum şi pentru legalitatea tuturor documentelor emise, revine în exclusivitate emitenţilor.
Articolul 31
Anexele nr. 1 - 3 fac parte integrantă din prezentele norme.
Anexa nr. 1
la normele metodologice
Cerere pentru acordarea pensiei de serviciu conform
Legii nr. 83/2015 pentru completarea Legii nr. 223/2007
Nr. _______ din ______________
Către
CASA JUDEŢEANĂ/LOCALĂ DE PENSII ___________________________
Subsemnatul(a),________________________________________, domiciliat(ă) în localitatea ______________________, str.______________________, nr.___, bl.___, sc.___, et.___, ap.___, sect.___, judeţul_____________________, posesor al BI/CI seria___ nr.__________, eliberat de__________________, la data de______________, CNP: |__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|, născut la data de____________ în localitatea___________________, judeţul___________________, fiul (fiica) lui_____________________ şi al (a)_____________________, pensionar pentru*_______________________, prin decizia nr.* ___________________, solicit înscrierea la pensie de serviciu, conform Legii nr. 83/2015 pentru completarea Legii nr. 223/2007, în calitate de titular / urmaş, începând cu luna/data ________________.
În acest scop depun următoarele acte **:
□ - Adeverinţa-tip nr.______ din_________________, cu elementele necesare stabilirii pensiei de serviciu, eliberată de angajator în aplicarea prevederilor Legii***;
□ - Comunicarea nr.______ din_________________, emisă de Autoritatea Aeronautică Civilă Română privind angajatorul/angajatorii indicat/indicaţi să emită Adeverinţa-tip****;
□ - Decizia nr.______ din_________________, care certifică pierderea totală a capacităţii de muncă şi care să ateste cauzele care au determinat pierderea totală a capacităţii de muncă prevăzute de Lege;
□ - Decizia de pensie nr. __________din__________, sau talonul de pensie;
□ - Alte acte necesare stabilirii pensiei.
Între pensia din sistemul public pensii şi pensia de serviciu prevăzută de Legea nr. 223/2007, optez pentru pensia cea mai avantajoasă.
Data SEMNĂTURA,
___________________________ ___________________
* Se completează numai de către persoanele care la data solicitării pensiei de serviciu sunt pensionate pentru limită de vârstă sau de
invaliditate în sistemul public de pensii.
** Se completează şi se depun după caz.
*** Adeverinţa-tip întocmită conform modelului din anexa nr. 2.
**** Comunicarea întocmită conform modelului din anexa nr. 3.
Anexa nr. 2
la normele metodologice
Denumirea unităţii ...................................................................................
Nr. ................/...............................
ADEVERINŢĂ–TIP
pentru stabilirea pensiei de serviciu a personalului aeronavigant conform Legii nr. 83/2015 pentru completarea Legii nr.223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist
din aviaţia civilă din România
Adeverim prin prezenta că domnul/doamna _______________________________________, domiciliat(a) în localitatea_____________________, str.____________________, nr.___, bl.___, sc.___, et.___ ap.___, sectorul___, judeţul ______________, posesor al actului de identitate BI/CI seria____, nr.________, CNP:|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|, deţine/a deţinut calitatea de personal aeronautic civil navigant profesionist în categoria de*_____________________________, având funcţie/calificare/autorizare/certificare/atestare la bord de** ____________________________ _________________ se încadrează la art. 421 alin. (1) lit.***____ din Legea nr. 223/2007 cu modificările şi completările ulterioare şi solicită acordarea pensiei de serviciu, în calitate de titular/urmaş.
Ultima funcţie la bord deţinută este de __________________________________ pe aeronava civilă (tip/clasă) ___________________ cu greutatea maximă la decolare de _____________ .
Vârsta la data solicitării pensiei de serviciu (ani, luni) __________________ .
Vechimea totala în activitate în calitate de personal aeronautic civil navigant profesionist (ani întregi) la data de ________________
Media veniturilor totale brute utilizată la stabilirea pensiei de serviciu, pe perioada _______________ ________________ , conform Legii nr. 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007, (lei)
Certificăm corectitudinea şi legalitatea datelor înscrise în prezenta adeverinţă.
Conducătorul unităţii, Direcţia (Serviciul) cu atribuţii
_________________ de salarizare-personal,
Director (Şef serviciu),
Anexa nr. 3
la normele metodologice
Autoritatea Aeronautică Civilă Română
Nr. .............../..............................
C O M U N I C A R E
privind angajatorul/angajatorii indicat/indicaţi să emită Adeverinţa-tip
prevăzută în anexa nr. 2
Către
Domnul/doamna_________________________________________, domiciliat(ă) în localitatea ____________________, str._____________________, nr.____, bl.____, sc.____, et.____ ap. ____, sectorul ____, judeţul ______________________, posesor al actului de identitate BI/CI seria ____, nr. ____________, CNP: |__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|__|.
La solicitarea dvs. privind angajatorii care au în exploatare aeronave civile de tipul/clasa_________________________, cu greutate maximă la decolare de ____________, pe care aţi deţinut ultima funcţie la bord de _________________________________ conform ultimei licenţe/calificări/autorizări/cerificări/atestări obţinute, certificăm faptul că angajatorul/angajatorii ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ deţine/deţin în exploatare aeronave civile de tipul/clasa________________________, cu greutatea maximă la decolare de______________, fiind aeronava cu greutatea maximă la decolare cea mai apropiată de aeronava civilă pe care dvs. aţi deţinut ultima calificare şi licenţă/atestat de membru al echipajului de cabina.
Va rugăm să vă adresaţi angajatorului/unui angajator mai sus menţionat care va elibera Adeverinţa-tip prevăzută în anexa nr. 2, care cuprinde elementele necesare stabilirii pensiei de serviciu, conform Legii 223/2007 cu modificările şi completările ulterioare.
Certificăm corectitudinea şi legalitatea datelor înscrise în prezenta comunicare.
Conducătorul unităţii,
Articolul 12
-----------------------------------------------------------------------------
Cererea neinsotita de documentatie nu este primita de casa de pensii. Deci cam cu probleme sa o depunem in luna Mai sa putem intra in plata in Iunie.
-----------------------------------------------------------------------------
Cererea neinsotita de documentatie nu este primita de casa de pensii. Deci cam cu probleme sa o depunem in luna Mai sa putem intra in plata in Iunie.
Daca inca nu s-au elaborat si adoptat normele, postarile pe tema aceasta nu fac altceva decat sa incurce si sa zapaceasca oamenii.
Daca acesta este scopul dumneavoastra, va felicit. Cu unii ati avut succes.
Daca acesta este scopul dumneavoastra, va felicit. Cu unii ati avut succes.
Maxim- Mesaje : 36
Data de inscriere : 07/03/2011
Se pare ca s-au pus pe treaba
Poate sunt gata normele inainte de 25 mai sa nu pierdem timp
Multumim d-le admin ca ne transmiteti tot ce aflati
Poate sunt gata normele inainte de 25 mai sa nu pierdem timp
Multumim d-le admin ca ne transmiteti tot ce aflati
Domnule Popescu nicolae jr, ati postat niste calcule zilele trecute,cu salariul marit cu 25% x nustiu cate luni si ani(6.....) . Ce vrea sa reprezinte??Pe ce va bazati ca se va mari salariul cu 25% ???...
Dan Voicu- Mesaje : 39
Data de inscriere : 07/12/2013
Incercam sa demonstrez ca nu merita sa astepte nimeni marirea de salarii promisa (cititi mesaju lui admin cel dinaintea postarii mele)
Deoarece s-ar ajunge la egalitate bani primiti din pensie dupa minim 4 ani si jumatate
Procentul de 25% e ales de
mine pt calcul (25% ar fi o marire substantiala dar si realista)
Deoarece s-ar ajunge la egalitate bani primiti din pensie dupa minim 4 ani si jumatate
Procentul de 25% e ales de
mine pt calcul (25% ar fi o marire substantiala dar si realista)
Multumim d-le Admin pt toate eforturile dvs.si nu bagati in seama toti anap-istii frustrati cu lacune pe scoarta cerebrala,sa-si vada de treaba lor!!!!!....pe anap-ul ala nimic nu se afla,numai morti fie iertati,ne-am saturat de ei(de anap-isti!),acum vad ca vin aici,afara cu ei,noua ne place aici! sic! Dvs nu ati trimis pe nimeni la vreo casa de pensii,la urma urmei fiecare face ce vrea,dar anap-istii se oftica,asta este buba lor! NU va lasati,noi avem nevoie de dvs,ne informati asa cum puteti,ei NU,anap-ul intotdeauna a fost contra la tot!!!!!
Doaaamna "alecu t", va dati seama ce vorbiti ? aveti oglinda in casa ? ati tinut vre-o mansa (de avion) intre picioare vre-o data ? este oare aviatia la romani , locul celor mai ieftine parvenitisme ? Este oare cazul ca vre-un confrate mai tanar (la mansa), sa intarzie itr-o astfel de tara a PARVENITILOR ? Ati vazut vre-un comandant serios sa posteze mascari pe acest for ? Da mama aveti ? Sper ca mai tinerii confrati sa NU mai intarzie prea mult prin astfel de locuri rau famate. Si oricum aviatia este cu mult mai vasta decat orizontul dvs. (daca stiti ce e acela)
SPEEDY G.- Mesaje : 126
Data de inscriere : 01/05/2011
Daca eu as fi scris mesajul de mai sus poate in momentul acesta mi-sar parea ok ca m-a racorit
Dar peste 2-3 zile ... mi-ar fi rusine ca nu mi-am controlat emotiile.
Dar peste 2-3 zile ... mi-ar fi rusine ca nu mi-am controlat emotiile.
TOVARASE speeeeeeeede G,bade...nu intelege nici dreacu ce vrei sa zici...zau,matale esti trepanat rau,ai capotat de multe ori frate!!!!! Si biata limba romana e foarte grea pt capacitatea matale,habar n-ai sa multumesti unui om care se straduie sa ne informeze,insa noi putem bade,neica....sintem mai de la oras,de!Matale ai multumit vreodata cuiva? Ma indoiesc! NU poti,si in alta ordine de idei,aici pe acest site sint mai bine de jumatate din aviatorii pensionari,locul matale e dinclo,asta e!!!!!
buna seara,nu vreau sa va intristez dar se pare k normele o sa apara in jur de 15 iunie.7 zile trebuie sa stea pe un site public pentru cei ce vor sa faca contestatie,asa prevede legea.
===============================
Se poate sa ne spui legea si eventual articolul?Ti-am multumi.
===============================
Se poate sa ne spui legea si eventual articolul?Ti-am multumi.
robi- Mesaje : 50
Data de inscriere : 01/03/2015
De pe site-ul ANAP:
Informaţii oficiale
08 MAI 2015
Convocare pentru şedinţa Adunării Generale a Asociaţiei
În atenţia tuturor membrilor asociaţiei ANAP
Conform deciziei Comitetului Director, membrii Asociaţiei Naţionale a Aviatorilor Pensionari sunt convocaţi pentru data de 23.05.2015 ora 09:00 să participe la şedinţa ordinară a Adunării Generale a Asociaţiei.
Şedinţa Adunării Generale va avea loc în amfiteatrul BPA aflat la parterul Facultăţii de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, Sectorul 1, B-dul Mărăşti, nr. 59.
Ordinea de zi propusă este următoarea:
1) – prezentarea activităţii asociaţiei desfăşurată în cursul anului 2014;
2) – raportul Comisiei de Cenzori a ANAP, privind activitatea financiară a asociaţiei desfăşurată în anul 2014;
3) – aprobarea raportului Comisiei de Cenzori şi descărcarea de gestiune a persoanelor implicate în gestionarea fondurilor asociaţiei, pentru anul 2014;
4) – acţiunile întreprinse de asociaţie până în prezent în scopul redobândirii drepturilor de pensie ale membrilor asociaţiei;
5) – informare cu privire la etapele şi procedurile de aplicare a Legii nr. 83/2015 pentru completarea Legii nr. 223/2007 privind statutul personalului aeronavigant;
6) – acţiunile care trebuie şi pot fi întreprinse în continuare de către a membrii asociaţiei în scopul redobândirii pensiilor de serviciu, potrivit prevederilor Legii nr. 83.2015;
7) – diverse.
Comitetul Director solicită tuturor membrilor asociaţiei să fie prezenţi la această Adunare Generală ordinară la data, ora şi locul stabilit.
De asemenea, membrii asociaţiei care accesează site-ul nostru sunt rugaţi să sprijine asociaţia şi să anunţe această şedinţă şi altor colegi pe care îi pot contacta, astfel încât să reuşim să fim prezenţi cât mai mulţi membri.
Membrii asociaţiei care, din motive obiective, nu pot participa la şedinţa Adunării Generale sunt rugaţi să mandateze un alt membru care va fi prezent la şedinţă. Mandatarea se face, conform noilor cerinţe legale, numai prin „PROCURĂ NOTARIALĂ” dată în acest sens.
Reamintim că, în conformitate cu STATUTUL ANAP, un membru nu poate reprezenta şi vota, prin PROCURĂ, pentru mai mult de 5 membri.
ESTE IMPERIOS NECESAR SĂ PARTICIPAŢI LA ADUNAREA GENERALĂ SAU SĂ MANDATAŢI PRIN PROCURĂ UN ALT COLEG SĂ VĂ REPREZINTE ŞI SĂ VOTEZE PENTRU ŞI ÎN NUMELE DUMNEAVOASTRĂ.
Vă mulţumim anticipat pentru prezenţa dumneavoastră.
Preşedintele asociaţiei,
Manolache C-tin
Informaţii oficiale
08 MAI 2015
Convocare pentru şedinţa Adunării Generale a Asociaţiei
În atenţia tuturor membrilor asociaţiei ANAP
Conform deciziei Comitetului Director, membrii Asociaţiei Naţionale a Aviatorilor Pensionari sunt convocaţi pentru data de 23.05.2015 ora 09:00 să participe la şedinţa ordinară a Adunării Generale a Asociaţiei.
Şedinţa Adunării Generale va avea loc în amfiteatrul BPA aflat la parterul Facultăţii de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, Sectorul 1, B-dul Mărăşti, nr. 59.
Ordinea de zi propusă este următoarea:
1) – prezentarea activităţii asociaţiei desfăşurată în cursul anului 2014;
2) – raportul Comisiei de Cenzori a ANAP, privind activitatea financiară a asociaţiei desfăşurată în anul 2014;
3) – aprobarea raportului Comisiei de Cenzori şi descărcarea de gestiune a persoanelor implicate în gestionarea fondurilor asociaţiei, pentru anul 2014;
4) – acţiunile întreprinse de asociaţie până în prezent în scopul redobândirii drepturilor de pensie ale membrilor asociaţiei;
5) – informare cu privire la etapele şi procedurile de aplicare a Legii nr. 83/2015 pentru completarea Legii nr. 223/2007 privind statutul personalului aeronavigant;
6) – acţiunile care trebuie şi pot fi întreprinse în continuare de către a membrii asociaţiei în scopul redobândirii pensiilor de serviciu, potrivit prevederilor Legii nr. 83.2015;
7) – diverse.
Comitetul Director solicită tuturor membrilor asociaţiei să fie prezenţi la această Adunare Generală ordinară la data, ora şi locul stabilit.
De asemenea, membrii asociaţiei care accesează site-ul nostru sunt rugaţi să sprijine asociaţia şi să anunţe această şedinţă şi altor colegi pe care îi pot contacta, astfel încât să reuşim să fim prezenţi cât mai mulţi membri.
Membrii asociaţiei care, din motive obiective, nu pot participa la şedinţa Adunării Generale sunt rugaţi să mandateze un alt membru care va fi prezent la şedinţă. Mandatarea se face, conform noilor cerinţe legale, numai prin „PROCURĂ NOTARIALĂ” dată în acest sens.
Reamintim că, în conformitate cu STATUTUL ANAP, un membru nu poate reprezenta şi vota, prin PROCURĂ, pentru mai mult de 5 membri.
ESTE IMPERIOS NECESAR SĂ PARTICIPAŢI LA ADUNAREA GENERALĂ SAU SĂ MANDATAŢI PRIN PROCURĂ UN ALT COLEG SĂ VĂ REPREZINTE ŞI SĂ VOTEZE PENTRU ŞI ÎN NUMELE DUMNEAVOASTRĂ.
Vă mulţumim anticipat pentru prezenţa dumneavoastră.
Preşedintele asociaţiei,
Manolache C-tin
Veniti la adunarea generala domnule Preda?
Imi aduc aminte ca la adunarea generala de anul trecut v-ati asezat pe o masa lateral la intrarea in sala (nu pe scaun, pe masa), v-ati plimbat prin sala, l-ati rugat le Manolache sa ramana presedinte si la final ati venit chiar in fata aplaudand din inima hotararile luate prin vot in adunarea generala cu privire la proiectul de lege, la modificari...
Dar de atunci, aici pe forum, vedem prea multe dezinformari, informatii derutante, strigate impotriva conducerii ANAP si chiar impotriva membrilor ANAP.
Departe de mine gandul sa va banuiesc de corectitudine, stabilitatea sustinerilor, de a sti interesul aviatorilor. Sunteti departe de acestea.
Totusi care este interesul dumneavoastra si a altor cativa ce se folosesc de cuvintele limbii romane fara rost si fara logica!?
De ce? Pentru ce?
Imi aduc aminte ca la adunarea generala de anul trecut v-ati asezat pe o masa lateral la intrarea in sala (nu pe scaun, pe masa), v-ati plimbat prin sala, l-ati rugat le Manolache sa ramana presedinte si la final ati venit chiar in fata aplaudand din inima hotararile luate prin vot in adunarea generala cu privire la proiectul de lege, la modificari...
Dar de atunci, aici pe forum, vedem prea multe dezinformari, informatii derutante, strigate impotriva conducerii ANAP si chiar impotriva membrilor ANAP.
Departe de mine gandul sa va banuiesc de corectitudine, stabilitatea sustinerilor, de a sti interesul aviatorilor. Sunteti departe de acestea.
Totusi care este interesul dumneavoastra si a altor cativa ce se folosesc de cuvintele limbii romane fara rost si fara logica!?
De ce? Pentru ce?
D-le maxim ne puteti prezenta o lista a membrilor anap?
Sa nu ne prezentam si sa nu putem face prezenta si vota din simplu fapt ca nu mai suntem membrii.
As fi incercat sa fac rost de ea de pe ANAP dar... am cont cu acelasi nume ca pe taromistii si nu corespund cerintelor.
Multumesc!
Sa nu ne prezentam si sa nu putem face prezenta si vota din simplu fapt ca nu mai suntem membrii.
As fi incercat sa fac rost de ea de pe ANAP dar... am cont cu acelasi nume ca pe taromistii si nu corespund cerintelor.
Multumesc!
Domnule Maxim, opiniile mele legate de ANAP nu au nicio legatura cu informarea de mai sus, pe care am facut-o pur si simplu ca sa-mi fac datoria fata de membrii ANAP care doresc sa participe la Adunarea generala a asociatiei, asa ca nu vad rostul comentariilor dvs.Maxim a scris:"Veniti la adunarea generala domnule Preda?
De ce? Pentru ce?"
Din statutul ANAP.
PIERDEREA CALITĂŢII DE MEMBRU AL ASOCIAŢIEI
Art. 21. Pierderea calităţii de membru al asociaţiei poate avea loc:
– prin renunţare expresă la calitatea de membru al asociaţiei;
– prin excludere pentru abateri grave de la prevederile Actului Constitutiv al ANAP şi prezentului Statut;
– prin excludere pentru atitudinea, comportamentul şi/sau declaraţii publice care produc prejudicii de imagine asociaţiei, organelor de conducere sau membrilor acestora;
– prin neplata cotizaţiei pe o perioadă mai mare de 6 luni consecutive;
– prin deces.
Ultima editare efectuata de catre Admin in Joi 14 Mai - 18:51, editata de 3 ori
Domnule Admin,zic ca nu are rost sa mai luam in seama partea de jos a aviatiei,josniciile acestora,lipsa lor de bun simt,etc,etc...noi ceilalti am aflat de la dvs.o serie de informatii,majoritatea ok,si noi daca am aflat ceva am scris aici,fie si din surse uneori neconfirmate,dar sintem dinamici si acum stim unde sa mergem pt info.Pe site-ul anap nimic,zero,numai decese(din pacate!),ba acum sedinte,cu dari de seama,aplauze,scandari prelungi...In fine noi raminem aici indiferent de citi anap-isti mai bat cimpii pe acest site,oricum sint penibili si puerili...bietii de ei!
doamnelor si domnilor nu va mai certati k nu are rost,mie repet mie mi se pare o magarie k sedinta sa fie pe 23mai iar legal normele sa apara pe 22mai.mi se pare o magarie k la punctul 6 al sedintei din 23 sa ni sa ceara ajutor pardon ACTIUNI sa luam pensia conform legii 83/2015.sedinta trebuia sa fie pe 23-24 aprilie si nu pe 23 mai,dar dupa cum observati nu-i intereseaza CE VREM NOI,pe blat si pe tacute fara sa stie nimeni fac doar ce vor Ei(conducerea ANAP).se cred DUMNEZEI.
Poate pana la adunarea generala o sa avem si normele. Ce rost avea convocarea adunarii generala acum o luna, fara norme.
Acum normele sunt foarte aproape de a fi definitivate si sunt sanse sa le cunoastem in amanunt la adunarea generala publicate sau nepublicate, dar speram sa le stim.
Asa ca la adunarea generala se poate discuta si de pasii urmatori pana la obtinerea noii pensii, de eventualele probleme ce pot apare, de rezolvarea unor cazuri mai deosebite...
Amintiti-va, daca aveti memorie, ca anul trecut adunarea generala a fost convocata in 21 iunie 2014 si nu in aprilie. Si atunci era o situatie deosebita si a fost bine gandita data. Atunci s-a hotarat prin votul unanim (fara nici o impotrivire) ca reprezentantii nostri sa sustina proiectul legii pensiilor de serviciu asa cum a fost initiat de ANAP si sa respinga indemnizatiile.
Si cand spun de unanimitate ma refer si la dl. Preda care a ajuns in fata si a aplaudat aceasta hotarare, asa cum au facut-o toti participantii fara sa-i forteze cineva.
Sunteti liberi sa va lamentati, sa injurati, sa calomniati, dar realitatea este cea traita si nu ceea ce zvonesc unii si altii.
Acum normele sunt foarte aproape de a fi definitivate si sunt sanse sa le cunoastem in amanunt la adunarea generala publicate sau nepublicate, dar speram sa le stim.
Asa ca la adunarea generala se poate discuta si de pasii urmatori pana la obtinerea noii pensii, de eventualele probleme ce pot apare, de rezolvarea unor cazuri mai deosebite...
Amintiti-va, daca aveti memorie, ca anul trecut adunarea generala a fost convocata in 21 iunie 2014 si nu in aprilie. Si atunci era o situatie deosebita si a fost bine gandita data. Atunci s-a hotarat prin votul unanim (fara nici o impotrivire) ca reprezentantii nostri sa sustina proiectul legii pensiilor de serviciu asa cum a fost initiat de ANAP si sa respinga indemnizatiile.
Si cand spun de unanimitate ma refer si la dl. Preda care a ajuns in fata si a aplaudat aceasta hotarare, asa cum au facut-o toti participantii fara sa-i forteze cineva.
Sunteti liberi sa va lamentati, sa injurati, sa calomniati, dar realitatea este cea traita si nu ceea ce zvonesc unii si altii.
Deci,hip,hip Uraaaaaaaaaaa!Aplauze,se scandeaza....o intrebare:daca va place anap-ul,ca este nemaipomenit,osanale,osanale...de ce nu va aratati recunostinta vesnica pe site-ul lor,care este pustiu de mult...noi raminem cu d-nul Peda,asa cum este dinsul,la fel ca noi toti.Tot va legati de dinsul,de noi,ce v-am facut? Pe site-ul anap nu se pot lega doua in tei,adica nici un fel de discutie inteligibila,ti se trinteste cite un raspuns oligofrenic nu alta! Uitati, aici ne-am gasit fericirea,sic!
alecu t ,cine esti defapt si ce doresti?
Dan Grecu- Mesaje : 20
Data de inscriere : 12/12/2012
chiar sintem atit de prosti?va place ce a facut Manolache si cu gasca lui de slugi astazi?si-a luat banii si acum se pise in capul nostru,DA si-a luat banii din urma si ne-a folosit in interes propriu mai bine zis ne-a vindut.normele ies cu intirziere tot din cauza lui Manolache.dormiti linistiti Manolache va rezolva.sa nu uit doamna Mariana Ionescu imi pare rau pt ce s-a intimplat cu casa dvs dar daca cumnatul lui Manolache nu trimetea acte false si nu mintea cu nerusinare luam banii de la 1 ianuarie 2015 si astazi mai aveati casa.
da'matale dan grecu cine esti si cu ce drept intrebi de unul de altul...? si ce doresti? esti anap-ist? cred ca ai gresit site-ul,asta nu-i anap-ul,draga prietene!!!!
Ati amutit dragi "tovarasi" ? Ati stat in spatele unei tastaturi si ati improscat cu fiere si noroi (unii dintre voi ) exact pe oamenii care s-au zbatut sa avem sansa unei batrineti decente . Si-au sacrificat timpul liber si familia pentru noi si voi n-ati stiut decit sa pingariti. De ce taceti acum ?
Puteti spune ca ne-au tradat si ca guvernantii de abia asteptau sa ne ofere niste conditii mult mai bune, dar n-au putut pentru ca Manolache si echipa sa s-au opus ! Nu-i asa ca ati dat fuga sa depuneti cererea de pensionare cu legea 83 ? Si ca sa aveti un subiect de a continua sa va varsati fierea, ma prezint: Bunea Mihai Cristian - ultima functie la bord: comandant B 737.
Salut, pa, bonjour !
Astept injuraturi 1
Puteti spune ca ne-au tradat si ca guvernantii de abia asteptau sa ne ofere niste conditii mult mai bune, dar n-au putut pentru ca Manolache si echipa sa s-au opus ! Nu-i asa ca ati dat fuga sa depuneti cererea de pensionare cu legea 83 ? Si ca sa aveti un subiect de a continua sa va varsati fierea, ma prezint: Bunea Mihai Cristian - ultima functie la bord: comandant B 737.
Salut, pa, bonjour !
Astept injuraturi 1
BMC- Mesaje : 14
Data de inscriere : 30/12/2014
buna Cristi,am o intrebare pt tine...esti chiar asa de sigur k Manolache a facut totul de unul singur si nu a avut nici o rasplata{de fapt sint 2 intrebari ) ?mai gindeste-te...
Nu toti pensionarii aviatori au inteles ce s-a intimplat timp de 5 ani in ANAP si nu trebuie sa-i judecam. Fericiti cei saraci cu duhul.
Toti sintem grabiti sa depunem cererea care ne readuce in lumea noastra.
Pentru BMC: SINGURUL lucru foarte bun a fost infiintarea ANAP. De la infiintare, daca ANAP nu s-ar fi zbatut ca pestele pe uscat, tot aici si acum am fi ajuns. Daca poti spune o actiune a ANAP care a avut succes, eu ma inclin. Una singura. Toate au esuat ori ne-a intirziat.
Toti sintem grabiti sa depunem cererea care ne readuce in lumea noastra.
Pentru BMC: SINGURUL lucru foarte bun a fost infiintarea ANAP. De la infiintare, daca ANAP nu s-ar fi zbatut ca pestele pe uscat, tot aici si acum am fi ajuns. Daca poti spune o actiune a ANAP care a avut succes, eu ma inclin. Una singura. Toate au esuat ori ne-a intirziat.
Daca nu eram cei multi sa sarim cu petitii, e-mail fiecare sau sms,nu se facea nimic! Cind noi asteptam rezultate procese, anap mucles,nu zicea nimic si sefii is deschideau procese pe sest,si le cistigau...noi doar cu ochii in soare si cu banii dati,asta-i draga BMC,toata lumea stie asta....
Vin de la Casa de Pensii unde am depus cererea. Erau multi colegi care-si depuneau cererile.
E important de depus aceste cereri. Legea in ART. II alin. (2) spune sa depui cererea, dar nu precizeaza ca ar trebui insotita de adeverinta. Fiind in vigoare legea, cererea este legala si calculele se vor face functie de data cererii. Adica 12 luni in urma pentru calculul mediei si intrarea in plata luna viitoare. Chiar daca normele intirzie, cind vor aparea si vom depune adeverintele, vom primi din urma ce ni se cuvine.
Mergeti si depuneti cererea!
CEREREA
COPIE DUPA BULETIN
UN TALON DE PENSIE
Talonul nu e obligatoriu sa fie ultimul.
Daca nu aveti posibilitatea sa depuneti cererea-tip emisa de ANAP, puteti sa o depuneti si sub alta forma, dar trebuie sa cuprinda datele celei tip.
E important de depus aceste cereri. Legea in ART. II alin. (2) spune sa depui cererea, dar nu precizeaza ca ar trebui insotita de adeverinta. Fiind in vigoare legea, cererea este legala si calculele se vor face functie de data cererii. Adica 12 luni in urma pentru calculul mediei si intrarea in plata luna viitoare. Chiar daca normele intirzie, cind vor aparea si vom depune adeverintele, vom primi din urma ce ni se cuvine.
Mergeti si depuneti cererea!
CEREREA
COPIE DUPA BULETIN
UN TALON DE PENSIE
Talonul nu e obligatoriu sa fie ultimul.
Daca nu aveti posibilitatea sa depuneti cererea-tip emisa de ANAP, puteti sa o depuneti si sub alta forma, dar trebuie sa cuprinda datele celei tip.
Ultima editare efectuata de catre Admin in Mier 27 Mai - 12:59, editata de 3 ori
La Sectorul trei au fost ceva probleme, in sensul ca erau reticenti in a primi cererile.
Seful Casei de Pensii a dat dispozitie sa se primeasca cererile aviatorilor.
Ei, in mod normal, erau obligati sa primeasca cererile, dar spuneau ca asteapta normele. S-a reglementat aceasta problema.
Seful Casei de Pensii a dat dispozitie sa se primeasca cererile aviatorilor.
Ei, in mod normal, erau obligati sa primeasca cererile, dar spuneau ca asteapta normele. S-a reglementat aceasta problema.
Ultima editare efectuata de catre Admin in Mier 27 Mai - 13:02, editata de 1 ori
La nivel de zvon s-a auzit ca s-ar dori pichetarea unor ministere pentru grabirea iesirii normelor. Nu cred ca in aceasta faza ar fi bine. Sint ceva discutii la nivelul lui Catalin Voicu (cred ca stim cine este), dar fara succes din partea lui, intrucit normele nu pot depasi legea. Ele trebuie sa se incadreze in lege. Toti factorii decidenti au fost de acord cu normele asa cum au convenit M. Muncii impreuna cu M. Transporturilor, urmind ca in urmatoarele zile sa apara. Depunerea cererilor pune presiune si este mai eficienta decit alte actiuni care, repet, nu ar face bine in acest stadiu.
Si eu am depus astazi cererea ( sector 4)
Nu am intampinat nici o problema
Fata de la ghiseu nu era surprinsa, sigur era pusa in tema...
Nu am intampinat nici o problema
Fata de la ghiseu nu era surprinsa, sigur era pusa in tema...
zvon :este vorba k normele sa iasa in jur de 14-15 iunie.
Buna seara,imi poate spune cineva daca merita depusa cererea in urmatorul caz:pensie 1000 lei,venit mediu pe 12 luni 2014-2015 asemanator,deci pensie mai mica dupa recalculare,nu sunt suparata doar dezamagita si resemnata(5 ANI DE SPERANTE) o seara buna va doresc.
ionescu maria- Mesaje : 3
Data de inscriere : 27/02/2015
nu sint in masura sa dau sfaturi dar este vorba de o marire consistenta de salarii la toate categoriile de personal navigant.vorbiti cu colegii.....Buna seara Cristi,mai am 2 intrbari daca nu te superi.cit o fi platit ANAP(Manolache)la AVOCATI 500-600-700 OOO EURO E?si a doua intrebare:PENTRU CE?
In asteptarea normelor, am gasit un articol care explica pe intelesul tuturor Legea nr.83/2015 :
Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România – completări (Legea nr. 83/2015)
În M. Of. nr. 270 din 22 aprilie 2015, s-a publicat Legea nr. 83/2015 pentru completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România (M. Of. nr. 481 din 18 iulie 2007; cu modif. ult.).
Alte prevederi ale Legii nr. 83/2015
Sursa : http://www.universuljuridic.ro/lege-83-2015-statutul-personalului-aeronautic-civil-navigant-profesionist-din-aviatia-civila-din-romania-completari/
Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România – completări (Legea nr. 83/2015)
DESPRE
- M. Of. nr. 270 din 22 aprilie 2015
- Legea nr. 83/2015
- Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România
- Completări
Actul modificat Actul modificator Sumar Legea nr. 223/2007 (M. Of. nr. 481 din 18 iulie 2007; cu modif. ult.) Legea nr. 83/2015(M. Of. nr. 270 din 22 aprilie 2015) introduce: art. 421-428, art. 531 și 532
În M. Of. nr. 270 din 22 aprilie 2015, s-a publicat Legea nr. 83/2015 pentru completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România (M. Of. nr. 481 din 18 iulie 2007; cu modif. ult.).
Vom prezenta, în continuare, completările aduse Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România prin Legea nr. 83/2015:
După art. 42 se introduc opt noi articole, art. 421-428.
Art. 421 Legea nr. 223/2007 (modificată prin Legea nr. 83/2015)Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, art. 421 prevede: „(1) Personalul aeronautic civil navigant profesionist beneficiază de pensie de serviciu, potrivit categoriei profesionale din care face parte, dacă îndeplinește, cumulativ, următoarele condiții de pensionare:
a) piloți, însoțitori de bord/membri ai echipajului de cabină cu licență/atestat de membru al echipajului de cabină, parașutiști și personalul de inspecție în zbor, care au vârsta de minimum 50 de ani și au realizat o vechime de cel puțin 20 de ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant profesionist;
b) navigatori, mecanici și/sau ingineri de bord naviganți, operatori radionaviganți, ingineri de recepție și control aeronave și ingineri de recepție și control mijloace PNA-TC, care au vârsta de minimum 52 de ani și au realizat o vechime de cel puțin 25 de ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant profesionist.
b) navigatori, mecanici și/sau ingineri de bord naviganți, operatori radionaviganți, ingineri de recepție și control aeronave și ingineri de recepție și control mijloace PNA-TC, care au vârsta de minimum 52 de ani și au realizat o vechime de cel puțin 25 de ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant profesionist.
(2) Vechimea în activitate ca personal aeronautic civil navigant profesionist prevăzută la alin. (1) nu cuprinde perioadele suplimentare de vechime acordate pentru activitatea desfășurată în grupele I și a II-a de muncă, respectiv în condiții deosebite sau speciale de muncă.
(3) Pensia se acordă la cerere, începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu sau de reședință a solicitantului”.
Art. 422 Legea nr. 223/2007 (modificată prin Legea nr. 83/2015)Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, art. 422 dispune: „(1) Personalul aeronautic civil navigant profesionist care îndeplinește condițiile prevăzute la art. 421 alin. (1) [Personalul aeronautic civil navigant profesionist beneficiază de pensie de serviciu, potrivit categoriei profesionale din care face parte, dacă îndeplinește, cumulativ, următoarele condiții de pensionare: a) piloți, însoțitori de bord/membri ai echipajului de cabină cu licență/atestat de membru al echipajului de cabină, parașutiști și personalul de inspecție în zbor, care au vârsta de minimum 50 de ani și au realizat o vechime de cel puțin 20 de ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant profesionist; b) navigatori, mecanici și/sau ingineri de bord naviganți, operatori radionaviganți, ingineri de recepție și control aeronave și ingineri de recepție și control mijloace PNA-TC, care au vârsta de minimum 52 de ani și au realizat o vechime de cel puțin 25 de ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant profesionist] are dreptul la o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare.
(2) Venitul total brut realizat într-o lună, care stă la baza calculului pensiei de serviciu de către casele teritoriale de pensii, reprezintă suma veniturilor prevăzute la art. 42 lit. a) [salarizare specială, cu încadrare într-o grupă distinctă de salarizare, stabilită prin contractele colective și/sau individuale de muncă pentru societățile comerciale și prin grile de salarizare pentru unitățile bugetare, în funcție de nivelul pregătirii profesionale, licența de zbor, calificările obținute, funcția deținută la bordul aeronavei civile, complexitatea activității desfășurate, responsabilitățile acordate și riscul asumat], b) [sporuri specifice activității de zbor, datorate condițiilor speciale de muncă existente în mediul aerian, suprasolicitării psihice și nervoase, stresului, zgomotului intens și de lungă durată, pericolului, nocivităților, radiațiilor și radiațiilor cosmice, substanțelor chimice toxice, accelerațiilor și vibrațiilor, după cum urmează: spor de aviație; spor pentru condiții speciale de muncă; spor pentru condiții deosebite de muncă; spor pentru condiții grele de muncă; spor de periculozitate; spor de radiații și radiații cosmice; spor de stres; spor de cască radio; spor de condiții nocive; spor de ecran; spor pentru zborul la joasă înălțime; spor de tratamente aviochimice; spor de acrobație. Aceste sporuri se aplică diferențiat, în funcție de specificul activității de zbor pentru fiecare categorie de personal aeronautic civil navigant profesionist, și pot fi incluse în salariul de bază sau așa cum va fi convenit în contractele colective și/sau individuale de muncă încheiate cu angajatorul], c) [spor de vechime în muncă stabilit conform legii] și e)[indemnizație orară de zbor sau indemnizație pe ora de serviciu pentru zbor, stabilită pe categorii de personal aeronautic civil navigant profesionist, pe funcții îndeplinite la bordul aeronavei și pe tipuri de aeronave civile. Cuantumul acesteia este stabilit prin contractele colective și/sau individuale de muncă pentru societățile comerciale și prin grile de salarizare pentru unitățile bugetar] și va fi menționat în documentul emis de către angajator, pe răspunderea acestuia.
(3) Pentru fiecare an complet care depășește vechimea minimă în activitate prevăzută la art. 421alin. (1) se adaugă la cuantumul pensiei câte 1% din media veniturilor totale brute prevăzute la alin. (1), fără a depăși 100% din baza de calcul prevăzută la alin. (1)”.
Art. 423 Legea nr. 223/2007 (modificată prin Legea nr. 83/2015)Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, art. 423 prevede: „Pentru persoanele care îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 421 și care la data cererii de pensionare nu mai dețin calitatea de personal aeronautic civil navigant profesionist, procentul prevăzut la art. 422 alin. (1) [(1) Personalul aeronautic civil navigant profesionist care îndeplinește condițiile prevăzute la art. 421 alin. (1) (Personalul aeronautic civil navigant profesionist beneficiază de pensie de serviciu, potrivit categoriei profesionale din care face parte, dacă îndeplinește, cumulativ, următoarele condiții de pensionare: a) piloți, însoțitori de bord/membri ai echipajului de cabină cu licență/atestat de membru al echipajului de cabină, parașutiști și personalul de inspecție în zbor, care au vârsta de minimum 50 de ani și au realizat o vechime de cel puțin 20 de ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant profesionist; b) navigatori, mecanici și/sau ingineri de bord naviganți, operatori radionaviganți, ingineri de recepție și control aeronave și ingineri de recepție și control mijloace PNA-TC, care au vârsta de minimum 52 de ani și au realizat o vechime de cel puțin 25 de ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant profesionist) are dreptul la o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare] se aplică la media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare, în baza prezentei legi, de către tot personalul aeronautic civil navigant profesionist aflat în activitate, corespunzător ultimei funcții la bord deținute de persoana în cauză pe tipul respectiv de aeronavă civilă. Această medie va fi menționată în documentul emis de către angajator, pe răspunderea acestuia, potrivit art. 422alin. (2)”.
Art. 424 Legea nr. 223/2007 (modificată prin Legea nr. 83/2015)Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, art. 424 stabilește: „(1) Odată cu stabilirea cuantumului pensiei de serviciu se stabilește și pensia pentru limită de vârstă din sistemul public, acordată personalului aeronautic civil navigant profesionist potrivit legislației în vigoare privind sistemul de pensii publice, considerându-se îndeplinite condițiile necesare deschiderii dreptului de pensie. La determinarea punctajului mediu anual se are în vedere stagiul complet de cotizare corespunzător anului, respectiv lunii în care se deschide dreptul de pensie, prevăzut de legislația în vigoare privind sistemul de pensii publice.
(2) În cazul în care cuantumul pensiei de serviciu calculat conform prezentei legi este mai mic decât cel al pensiei din sistemul de pensii publice, se acordă cuantumul cel mai avantajos.
(3) Partea din pensia de serviciu care depășește nivelul pensiei din sistemul de pensii publice se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice”.
Art. 425 Legea nr. 223/2007 (modificată prin Legea nr. 83/2015)Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, art. 425 stabilește: „Pensia de serviciu se actualizează, din oficiu, în fiecare an, odată cu modificarea valorii punctului de pensie, cu procentul corespunzător ratei inflației utilizat la stabilirea valorii punctului de pensie, conform prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare”.
Art. 426 Legea nr. 223/2007 (modificată prin Legea nr. 83/2015)Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, art. 426 prevede: „La decesul titularului pensiei de serviciu, soțul/soția și copiii acestuia beneficiază de pensie de urmaș, în condițiile prevăzute de legislația în vigoare privind sistemul de pensii publice, iar aceasta se calculează din pensia de serviciu a titularului aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul în condițiile prezentei legi, dacă aceasta este mai avantajoasă decât pensia stabilită sau cuvenită în sistemul de pensii publice”.
Art. 427 Legea nr. 223/2007 (modificată prin Legea nr. 83/2015)Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, art. 427 stabilește: „De prevederile art. 421-426 beneficiază, după caz, și următoarele categorii de persoane:
a) personalul aeronautic civil navigant profesionist, care își pierde total capacitatea de muncă din cauza unui incident sau accident de aviație, unei boli profesionale sau unei afecțiuni medicale dobândite ca urmare a activității de zbor, fără a se ține cont de vârsta și vechimea în muncă ale acestuia; pensia se acordă de la data încetării plății indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă, dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale asupra capacității de muncă, în situația pensiei de invaliditate acordate persoanei care, la data emiterii deciziei medicale, are calitatea de asigurat;
b) persoanele care au realizat o vechime de cel puțin 10 ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant profesionist și care, la data pensionării, dețin această calitate; cuantumul pensiei de serviciu calculat conform art. 422 (1) [Personalul aeronautic civil navigant profesionist care îndeplinește condițiile prevăzute la art. 421 alin. (1) (Personalul aeronautic civil navigant profesionist beneficiază de pensie de serviciu, potrivit categoriei profesionale din care face parte, dacă îndeplinește, cumulativ, următoarele condiții de pensionare: a) piloți, însoțitori de bord/membri ai echipajului de cabină cu licență/atestat de membru al echipajului de cabină, parașutiști și personalul de inspecție în zbor, care au vârsta de minimum 50 de ani și au realizat o vechime de cel puțin 20 de ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant profesionist; b) navigatori, mecanici și/sau ingineri de bord naviganți, operatori radionaviganți, ingineri de recepție și control aeronave și ingineri de recepție și control mijloace PNA-TC, care au vârsta de minimum 52 de ani și au realizat o vechime de cel puțin 25 de ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant profesionist) are dreptul la o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare] și (2)[Venitul total brut realizat într-o lună, care stă la baza calculului pensiei de serviciu de către casele teritoriale de pensii, reprezintă suma veniturilor prevăzute la art. 42 lit. a) (salarizare specială, cu încadrare într-o grupă distinctă de salarizare, stabilită prin contractele colective și/sau individuale de muncă pentru societățile comerciale și prin grile de salarizare pentru unitățile bugetare, în funcție de nivelul pregătirii profesionale, licența de zbor, calificările obținute, funcția deținută la bordul aeronavei civile, complexitatea activității desfășurate, responsabilitățile acordate și riscul asumat), b) (sporuri specifice activității de zbor, datorate condițiilor speciale de muncă existente în mediul aerian, suprasolicitării psihice și nervoase, stresului, zgomotului intens și de lungă durată, pericolului, nocivităților, radiațiilor și radiațiilor cosmice, substanțelor chimice toxice, accelerațiilor și vibrațiilor, după cum urmează: spor de aviație; spor pentru condiții speciale de muncă; spor pentru condiții deosebite de muncă; spor pentru condiții grele de muncă; spor de periculozitate; spor de radiații și radiații cosmice; spor de stres; spor de cască radio; spor de condiții nocive; spor de ecran; spor pentru zborul la joasă înălțime; spor de tratamente aviochimice; spor de acrobație. Aceste sporuri se aplică diferențiat, în funcție de specificul activității de zbor pentru fiecare categorie de personal aeronautic civil navigant profesionist, și pot fi incluse în salariul de bază sau așa cum va fi convenit în contractele colective și/sau individuale de muncă încheiate cu angajatorul), c) (spor de vechime în muncă stabilit conform legii) și e) (indemnizație orară de zbor sau indemnizație pe ora de serviciu pentru zbor, stabilită pe categorii de personal aeronautic civil navigant profesionist, pe funcții îndeplinite la bordul aeronavei și pe tipuri de aeronave civile. Cuantumul acesteia este stabilit prin contractele colective și/sau individuale de muncă pentru societățile comerciale și prin grile de salarizare pentru unitățile bugetar) și va fi menționat în documentul emis de către angajator, pe răspunderea acestuia] se diminuează cu câte 2% pentru fiecare an care lipsește din vechimea minimă în activitate prevăzută la art. 421 alin. (1) și va fi aplicat la media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare;
c) persoanele care au realizat o vechime de cel puțin 10 ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant profesionist și care, la data pensionării, nu mai dețin această calitate; cuantumul pensiei de serviciu prevăzut la art. 422 (1) se diminuează cu câte 2% pentru fiecare an care lipsește din vechimea minimă în activitate prevăzută la art. 421 alin. (1) și va fi aplicat la media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare de către tot personalul aeronautic civil navigant profesionist aflat în activitate, corespunzător ultimei funcții la bord deținute de persoana în cauză pe tipul respectiv de aeronavă civilă; această medie va fi menționată în documentul emis de către angajator, pe răspunderea acestuia, potrivit art. 422 alin. (2)”.
Art. 428 Legea nr. 223/2007 (modificată prin Legea nr. 83/2015)b) persoanele care au realizat o vechime de cel puțin 10 ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant profesionist și care, la data pensionării, dețin această calitate; cuantumul pensiei de serviciu calculat conform art. 422 (1) [Personalul aeronautic civil navigant profesionist care îndeplinește condițiile prevăzute la art. 421 alin. (1) (Personalul aeronautic civil navigant profesionist beneficiază de pensie de serviciu, potrivit categoriei profesionale din care face parte, dacă îndeplinește, cumulativ, următoarele condiții de pensionare: a) piloți, însoțitori de bord/membri ai echipajului de cabină cu licență/atestat de membru al echipajului de cabină, parașutiști și personalul de inspecție în zbor, care au vârsta de minimum 50 de ani și au realizat o vechime de cel puțin 20 de ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant profesionist; b) navigatori, mecanici și/sau ingineri de bord naviganți, operatori radionaviganți, ingineri de recepție și control aeronave și ingineri de recepție și control mijloace PNA-TC, care au vârsta de minimum 52 de ani și au realizat o vechime de cel puțin 25 de ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant profesionist) are dreptul la o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare] și (2)[Venitul total brut realizat într-o lună, care stă la baza calculului pensiei de serviciu de către casele teritoriale de pensii, reprezintă suma veniturilor prevăzute la art. 42 lit. a) (salarizare specială, cu încadrare într-o grupă distinctă de salarizare, stabilită prin contractele colective și/sau individuale de muncă pentru societățile comerciale și prin grile de salarizare pentru unitățile bugetare, în funcție de nivelul pregătirii profesionale, licența de zbor, calificările obținute, funcția deținută la bordul aeronavei civile, complexitatea activității desfășurate, responsabilitățile acordate și riscul asumat), b) (sporuri specifice activității de zbor, datorate condițiilor speciale de muncă existente în mediul aerian, suprasolicitării psihice și nervoase, stresului, zgomotului intens și de lungă durată, pericolului, nocivităților, radiațiilor și radiațiilor cosmice, substanțelor chimice toxice, accelerațiilor și vibrațiilor, după cum urmează: spor de aviație; spor pentru condiții speciale de muncă; spor pentru condiții deosebite de muncă; spor pentru condiții grele de muncă; spor de periculozitate; spor de radiații și radiații cosmice; spor de stres; spor de cască radio; spor de condiții nocive; spor de ecran; spor pentru zborul la joasă înălțime; spor de tratamente aviochimice; spor de acrobație. Aceste sporuri se aplică diferențiat, în funcție de specificul activității de zbor pentru fiecare categorie de personal aeronautic civil navigant profesionist, și pot fi incluse în salariul de bază sau așa cum va fi convenit în contractele colective și/sau individuale de muncă încheiate cu angajatorul), c) (spor de vechime în muncă stabilit conform legii) și e) (indemnizație orară de zbor sau indemnizație pe ora de serviciu pentru zbor, stabilită pe categorii de personal aeronautic civil navigant profesionist, pe funcții îndeplinite la bordul aeronavei și pe tipuri de aeronave civile. Cuantumul acesteia este stabilit prin contractele colective și/sau individuale de muncă pentru societățile comerciale și prin grile de salarizare pentru unitățile bugetar) și va fi menționat în documentul emis de către angajator, pe răspunderea acestuia] se diminuează cu câte 2% pentru fiecare an care lipsește din vechimea minimă în activitate prevăzută la art. 421 alin. (1) și va fi aplicat la media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare;
c) persoanele care au realizat o vechime de cel puțin 10 ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant profesionist și care, la data pensionării, nu mai dețin această calitate; cuantumul pensiei de serviciu prevăzut la art. 422 (1) se diminuează cu câte 2% pentru fiecare an care lipsește din vechimea minimă în activitate prevăzută la art. 421 alin. (1) și va fi aplicat la media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare de către tot personalul aeronautic civil navigant profesionist aflat în activitate, corespunzător ultimei funcții la bord deținute de persoana în cauză pe tipul respectiv de aeronavă civilă; această medie va fi menționată în documentul emis de către angajator, pe răspunderea acestuia, potrivit art. 422 alin. (2)”.
Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, art. 428 dispune: „În cazul decesului unei persoane din categoria personalului aeronautic civil navigant profesionist înainte de vârsta prevăzută la art. 421 alin. (1)[Personalul aeronautic civil navigant profesionist beneficiază de pensie de serviciu, potrivit categoriei profesionale din care face parte, dacă îndeplinește, cumulativ, următoarele condiții de pensionare: a) piloți, însoțitori de bord/membri ai echipajului de cabină cu licență/atestat de membru al echipajului de cabină, parașutiști și personalul de inspecție în zbor, care au vârsta de minimum 50 de ani și au realizat o vechime de cel puțin 20 de ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant profesionist; b) navigatori, mecanici și/sau ingineri de bord naviganți, operatori radionaviganți, ingineri de recepție și control aeronave și ingineri de recepție și control mijloace PNA-TC, care au vârsta de minimum 52 de ani și au realizat o vechime de cel puțin 25 de ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant profesionist], aflată în activitate, din cauza unui incident sau accident de aviație, soțul/soția și copiii acestuia beneficiază de pensie de urmaș, în condițiile prevăzute de legislația în vigoare privind sistemul de pensii publice, iar aceasta se calculează din pensia de serviciu la care ar fi avut dreptul persoana decedată, calculată potrivit prevederilor art. 427 lit. a) [personalul aeronautic civil navigant profesionist, care își pierde total capacitatea de muncă din cauza unui incident sau accident de aviație, unei boli profesionale sau unei afecțiuni medicale dobândite ca urmare a activității de zbor, fără a se ține cont de vârsta și vechimea în muncă ale acestuia; pensia se acordă de la data încetării plății indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă, dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale asupra capacității de muncă, în situația pensiei de invaliditate acordate persoanei care, la data emiterii deciziei medicale, are calitatea de asigurat], dacă aceasta este mai avantajoasă decât pensia cuvenită în sistemul de pensii publice”.
După art. 53 se introduc două noi articole, art. 531 și 532.
Art. 531 Legea nr. 223/2007 (modificată prin Legea nr. 83/2015)Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, art. 531 prevede: „Personalul aeronautic civil navigant profesionist care se pensionează din cauza pierderii totale a capacității de muncă, necesitând îngrijire sau supraveghere permanentă din partea altei persoane, are dreptul la o indemnizație de însoțitor, în afara pensiei, în cuantumul stabilit în sistemul de pensii publice”.
Art. 532 Legea nr. 223/2007 (modificată prin Legea nr. 83/2015)Noua reglementare
Potrivit noii reglementări, art. 532 dispune: „Reglementările prevăzute de legislația privind pensiile din sistemul public de pensii, referitoare la modalitățile de stabilire și plată, precum și cele referitoare la modificarea, suspendarea, reluarea, încetarea, expertizarea, revizuirea, recuperarea sumelor încasate necuvenit și jurisdicția, se aplică și pensiei de serviciu prevăzute de prezenta lege”.
Alte prevederi ale Legii nr. 83/2015
Art. II alin. (1) prevede faptul că de prevederile prezentei legi beneficiază și personalul aeronautic civil navigant profesionist care, înainte de data intrării în vigoare a prezentei legi, și-a pierdut total capacitatea de muncă din cauza unui incident sau accident de aviație, unei boli profesionale sau unei afecțiuni medicale dobândite ca urmare a activității de zbor, fără a se ține cont de vârsta și vechimea în muncă ale acestuia.
Art. II alin. (2) dispune faptul că pensia de serviciu stabilită potrivit alin. (1) se acordă la cerere, începând cu luna următoare înregistrării acesteia la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu sau de reședință a solicitantului.
Potrivit art. III, pentru categoriile de personal aeronautic civil navigant profesionist din cadrul aviației civile de transport aerian prevăzute la art. 4 lit. b) din Legea nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România, cu modificările ulterioare, care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, nu mai există datorită evoluției tehnicii aeronautice și concepției de exploatare la sol și în zbor a aeronavelor civile, cuantumul pensiei de serviciu va fi de 50% din cuantumul calculat în condițiile Legii nr. 223/2007, cu modificările ulterioare, astfel cum aceasta a fost completată prin prezenta lege, pentru pilotul comandant, în aceleași condiții de vârstă și vechime, corespunzător tipului de aeronavă civilă aflată în exploatare, cu greutatea maximă la decolare cea mai apropiată de aeronava civilă pe care persoana în cauză a deținut ultima calificare și licență.
Art. IV stabilește următoarele:
(1) De prevederile prezentei legi beneficiază și personalul aeronautic civil navigant profesionist care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, este pensionat pentru limită de vârstă sau pentru pierderea totală a capacității de muncă.
(2) Pensia de serviciu stabilită potrivit alin. (1) se acordă la cerere, începând cu luna următoare înregistrării acesteia la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu sau de reședință a solicitantului.
(3) La stabilirea cuantumului pensiei de serviciu pentru piloții al căror tip de aeronavă civilă nu se mai află în exploatare, se va lua în calcul funcția la bord echivalentă pe un alt tip de aeronavă civilă aflată în exploatare, cu greutatea maximă la decolare cea mai apropiată de aeronava civilă pe care persoana în cauză a deținut ultima calificare și licență.
(4) Prevederile prezentei legi nu se aplică persoanelor care beneficiază de pensie de serviciu în temeiul hotărârilor judecătorești definitive și irevocabile sau, după caz, hotărârilor judecătorești definitive.
Potrivit art. V, respectiva lege intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. VI dispune faptul că în termenul prevăzut la art. V vor fi elaborate norme metodologice de aplicare a prezentei legi, care se aprobă prin ordin comun al ministrului muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice și al ministrului transporturilor.
ISTORICActul modificat | Actele modificatoare |
Legea nr. 223/2007 (M. Of. nr. 481 din 18 iulie 2007; cu modif. ult.) | O.U.G. nr. 114/2009 (M. Of. nr. 919 din 29 decembrie 2009) |
Legea nr. 263/2010 (M. Of. nr. 852 din 20 decembrie 2010; cu modif. ult.) | |
Legea nr. 83/2015 (M. Of. nr. 270 din 22 aprilie 2015) |
Ionescu D.- Mesaje : 45
Data de inscriere : 01/08/2014
FLOTA TAROM CU GREUTATILE MAXIME LA DECOLARE
În 1992 TAROM a demarat un proces intensiv de modernizare a flotei.
Două aeronave AIRBUS A-310 au fost achiziţionate în 1992, două aeronave BOEING 737 în 1993, iar alte trei aeronave BOEING 737 în 1994.
Începând cu anul 1998, flota TAROM s-a îmbogăţit cu şapte aeronave ATR 42-500 pentru curse interne şi regionale, precum şi cu alte 4 aeronave BOEING 737.
Finanţarea acestui ambiţios program strategic nu a fost o sarcină uşoară: din 1992 TAROM a investit mai mult de 350 de milioane USD în achiziţionarea de noi aeronave şi echipamente. TAROM intenţionează să continue acest proces de modernizare prin achiziţia de noi aeronave performante.
TAROM operează în prezent pe zborurile externe şi interne cu o flotă compusă din 23 aeronave:
În 1992 TAROM a demarat un proces intensiv de modernizare a flotei.
Două aeronave AIRBUS A-310 au fost achiziţionate în 1992, două aeronave BOEING 737 în 1993, iar alte trei aeronave BOEING 737 în 1994.
Începând cu anul 1998, flota TAROM s-a îmbogăţit cu şapte aeronave ATR 42-500 pentru curse interne şi regionale, precum şi cu alte 4 aeronave BOEING 737.
Finanţarea acestui ambiţios program strategic nu a fost o sarcină uşoară: din 1992 TAROM a investit mai mult de 350 de milioane USD în achiziţionarea de noi aeronave şi echipamente. TAROM intenţionează să continue acest proces de modernizare prin achiziţia de noi aeronave performante.
TAROM operează în prezent pe zborurile externe şi interne cu o flotă compusă din 23 aeronave:
2 aeronave AIRBUS A310-325
| 4 aeronave BOEING 737-700
|
4 aeronave BOEING 737-300
| 4 aeronave AIRBUS A318-111
|
7 aeronave ATR 42-500
| 2 aeronave ATR 72-500
*Thanks George Bodrug - Romanian Spotters |
se pare k vom lua pensiile de la 1 iulie ,Casele de Pensii pregatesc hirtii de raspuns pt cei ce au depus cererile din luna mai k nu se vor calcula pensiile fara adeverinte deci cererile nu sint valabile.sa speram k nu este adevarat ...
Alte procese, banuiesc.
Pe ce baza? Care este actul conform caruia se cere adeverinta?
Legea spune ca trebuie sa depun cerere si atit.
Prin cerere nu cer cuantum, cer sa mi se constituie dreptul la pensie de serviciu. Cuantumul - dupa aparitia normelor, de la data constituirii dreptului la pensie de serviciu.
Este un gind al meu, si atit.
Pe ce baza? Care este actul conform caruia se cere adeverinta?
Legea spune ca trebuie sa depun cerere si atit.
Prin cerere nu cer cuantum, cer sa mi se constituie dreptul la pensie de serviciu. Cuantumul - dupa aparitia normelor, de la data constituirii dreptului la pensie de serviciu.
Este un gind al meu, si atit.
Ultima editare efectuata de catre Admin in Mar 2 Iun - 21:33, editata de 1 ori
am inteles k o sa intirzie Normele cit pot de mult,sper sa nu fie asa dar se aude de luna septembrie,in orice caz conform nu stiu carei legi Ministerul Muncii trebuie sa afiseze pe un site Normele si sa le lase(in functie de interesele lor) 7-10 sau 30 de zile.uni zic k se incearca sa se obtina mai mult pt cei de la Sportiva...cert este k s-au folosit de banii nostri si inca se mai folosesc.
Ce se intampla nu este normal.Domnii acestia sunt intr-o campanie electorala continua, spun ce vor la televizor.Noi suntem nereprezentati.Firesc ar fi sa ne preocupam, in continuare, de aplicarea legii.
Nici pe site-ul Min.Muncii, nici pe site-ul Min.Transporturilor nu suntem prezenti;parca nici nu existam.
Este nefiresc tot ce se intampla; art.V si VI din lege spun foarte clar despre normele metodologice de aplicare.
Legea a avut timp suficient de prezentare publica, de indreptare, corectare pentru toate categoriile de personal aeronavigant. Exista ANAP, reprezentanti si un lung timp de asteptari si erori.Din 2010, numai nedreptati comise de politic si, mai ales, de cei care au fost alesi si platiti ca sa ne reprezinte ( indiferent daca am fost membrii sau nu).
Nu emisiunile la televizor vor rezolva ceva, ci doar implicarea noastra.
Nici pe site-ul Min.Muncii, nici pe site-ul Min.Transporturilor nu suntem prezenti;parca nici nu existam.
Este nefiresc tot ce se intampla; art.V si VI din lege spun foarte clar despre normele metodologice de aplicare.
Legea a avut timp suficient de prezentare publica, de indreptare, corectare pentru toate categoriile de personal aeronavigant. Exista ANAP, reprezentanti si un lung timp de asteptari si erori.Din 2010, numai nedreptati comise de politic si, mai ales, de cei care au fost alesi si platiti ca sa ne reprezinte ( indiferent daca am fost membrii sau nu).
Nu emisiunile la televizor vor rezolva ceva, ci doar implicarea noastra.
Ionescu D.- Mesaje : 45
Data de inscriere : 01/08/2014
Singura solutie este sa intram pa Facebook si sa trimitem cat mai multe mesaje ministrilor pana se satura sa ne minta . La fel putem
trimete mesaje si celor din PNL care sa faca o interpelare guvernulu
pe legea noastra .Tineti minte in luna februarie legea a stat la comisia de munca patru saptamani si abia la presiunile noastre au adpotat-o .
trimete mesaje si celor din PNL care sa faca o interpelare guvernulu
pe legea noastra .Tineti minte in luna februarie legea a stat la comisia de munca patru saptamani si abia la presiunile noastre au adpotat-o .
fredz- Mesaje : 58
Data de inscriere : 04/12/2014
Poate unii dintre noi nu ii intereseaza daca normele intarzie pentru ca logic ar fi sa nu se piarda bani.
Dar de ce sa faca dobanda petru altii
De ex zugravii mei nu au de lucru in iulie
Daca intarzie pensia pierd ocazia,
August e luna concediilor vreau sa merg la mare,munte,tara....
Cocluzie sa ne dea mai repede banii ca avem multe treburi lasate in urma de rezolvat
Rovana plumb. Contact
Dar de ce sa faca dobanda petru altii
De ex zugravii mei nu au de lucru in iulie
Daca intarzie pensia pierd ocazia,
August e luna concediilor vreau sa merg la mare,munte,tara....
Cocluzie sa ne dea mai repede banii ca avem multe treburi lasate in urma de rezolvat
Rovana plumb. Contact
Pentru petitii la Ministerul Transporturilor:
http://www.mt.gov.ro/web14/e-petitie
Ministerul Muncii :
http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/minister/contact
http://www.mt.gov.ro/web14/e-petitie
Ministerul Muncii :