taromistii

Platon despre democraţie

In jos

Platon despre democraţie Empty Platon despre democraţie

Mesaj Scris de cornelia la data de Sam 3 Sept - 23:47

Democraţia – democraţia este copilul oligarhiei. Deoarece oamenii nu pot fi de acord cu deciziile celor bogati care ii înşeală pe cei saraci, oamenii încep să creadă că dacă si-ar putea alege conducătorul, interesul lor ar prevala. Cei săraci sunt mai numerosi, astfel încât acestia isi aleg pe unul dintre ei care sa ii reprezinte Cu toate acestea, deoarece masele nu sunt educate, conducatorii alesi nu sunt apti de a lua decizii politice care sa acorde prioritate nevoilor reale ale acestora;

cu stima aceeasi....

_________________

cornelia
cornelia

Mesaje : 97
Data de inscriere : 22/02/2011
Localizare : bucuresti

Sus In jos

Platon despre democraţie Empty Zamolxis

Mesaj Scris de cornelia la data de Lun 5 Sept - 15:03

Strabon istoric grec (63 i.e.n. - 21 e.n.), vine de la latinescul "strabo " ,care inseamna -sasiu-.
Despre Zamolxis, istoricul Strabon vorbeşte cu multă limpezime: „Un get, numit Zamolxis, a fost servul reputatului Pitagora. L-a însoţit pe ilustrul filozof în toate peregrinările sale prin lumea Egiptului misterios, de unde a dobândit preţioase şi tainice informaţii despre fenomenele cereşti, despre spiritul uman, despre geometrie, filozofie şi medicină. Revenit în patrie – liber, iniţiat şi bogat – Zamolxis a căpătat rapid respectul cârmuitorilor şi al poporului. În cele din urmă, a izbutit să-l convingă chiar pe regele geto-dacilor să şi-l facă asociat la putere, ca pe un om superior, dotat cu harul de a releva voinţa zeilor. La început, regele i-a încredinţat funcţia de Mare Preot al zeilor, apoi l-a proclamat zeu pe însuşi Zamolxis”.

Herodot din Halicarnas a fost un istoric grec care a trăit în secolul al V-lea î.HR. ( 484 î.Hr. – cca.425 î.Hr.).
Înainte de Zamolxis, geto-dacii trăiau într-o cumplită sărăcie, fiind lipsiţi de învăţătură. Întrucât trăise o vreme în preajma lui Pitagora – omul cel mai înţelept al Helladei – Zamolxis a adus poporului său moravuri mai înalte. La început, a cerut să i se construiască, după schiţele sale, un templu cu o sală de întrunire în mijlocul edificiului. Aici îşi primea, cu regularitate, oaspeţii de vază, iniţiindu-i în noile cunoştinţe şi taine de care dispunea. La un moment dat, Zamolxis a simţit nevoia reculegerii în deplină singurătate. Şi a dat poruncă să i se zidească – tot după planurile sale- un mic templu subteran. Aici a coborât singur, rămânând izolat, în adâncimea încăperilor subterane, vreme de trei ani de zile. Când a revenit la suprafaţă, în mijlocul poporului său, oamenii l-au aclamat ca pe un zeu”.

cu stima aceeasi....

_________________

cornelia
cornelia

Mesaje : 97
Data de inscriere : 22/02/2011
Localizare : bucuresti

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum